Από Globonews.gr - Δεν είναι δυνατόν να γράψεις μερικές μόνο γραμμές για έναν θρύλο του Ελληνικού Πενταγράμμου. Για έναν άνθρωπο που έβαλε την δική του σφραγίδα στο μουσικό στερέωμα της χώρας και όχι μόνο. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο παρέα με το μπουζούκι του, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και μάγεψε με την "χρυσή" του πένα ανθρώπους μικρούς, μεγάλους, φτωχούς και πλούσιους. Βλέπετε η μουσική δεν κοιτάει ηλικίες ούτε τσέπες. Είναι απλά ένα άγγιγμα ψυχής. Ένα απαλό, στοργικό χάδι που είναι όμως τόσο δυνατό, ώστε να διώχνει τα προβλήματα, τις έννοιες, τις κακές σκέψεις. Όλα αυτά προσέφερε απλόχερα ο θρύλος Νίκος Γαλατιανός στους απανταχού Έλληνες. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της μουσικής και ειδικότερα αυτό της δεξιοτεχνίας και ο Νίκος δεν το άφησε να πέσει κάτω. Δούλεψε σκληρά, πάλεψε και τα κατάφερε. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη...
Ο Νίκος Γαλατιανός γεννήθηκε στην Χαλκίδα από πατέρα πρόσφυγα και μητέρα χαλκιδέων. Τριών ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Νέα Ιωνία στην Αθήνα όπου το σπίτι τους ήταν πολύ κοντά στο σπίτι του Στέλιου Καζαντζίδη τον οποίο γνώριζε ο πατέρας του όπως και οι περισσότεροι στην περιοχή.
Τα ακούσματά του ήταν πάρα πολλά. Κυρίως όμως το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Εννέα ετών έπιασε το πρώτο μπουζούκι που του πήρε ο πατέρας του και αφού μαθήτευσε για λίγο δίπλα στον Στέλιο Σαμαρά, δάσκαλο της εποχής στη Νέα Ιωνία, σιγά-σιγά "βγήκε" επαγγελματικά, κοντά στα 12, σε διάφορες εκδηλώσεις ταβέρνες κλπ.
Η εξέλιξη ήταν ραγδαία. Στα 14 ηχογράφησε ως εκτελεστής σε στούντιο για παραγωγές μικρών εταιρειών της Ομόνοιας και ξεκίνησε συνεργασίες. Άρχισε από μικρά μαγαζιά εποχής κομπανιών, με τα παιδιά από την Ιωνία και μετά "πέρασε" στα μπουζούκια, αρχικά τα σκληροπυρηνικά της Εθνικής Οδού ως δεύτερο μπουζούκι, όμως μετέπειτα και ως πρώτο, παίζοντας με τεράστια ονόματα όπως Μπέμπα Μπλανς, Πέτρο Αναγνωστάκη κλπ.
Μετέπειτα έκανε μεγάλο άλμα και βρέθηκε σε μικρή ηλικία, κοντά στα 23-24, στο θρυλικό "Χάραμα" της Καισαριανής, ως μπουζούκι του Κώστα Καρουσάκη. Έκατσε δίπλα σε ιερά τέρατα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Δημήτρης Ευσταθίου, η Έλενα Γιαννακάκη και εν συνεχεία σε μεγάλα hall της Κηφισίας και του κέντρου στην Αθήνα, με την Σόφη Ζαννίνου Γιάννη Βογιατζή, τον μεγάλο μαέστρο που έγραψε και τον ύμνο του Παναθηναϊκού, τον Γιώργο Μουζάκη, με τον μεγάλο Σταμάτη Κόκοτα αλλά και νεότερους όπως τον Δημήτρη Κόκοτα, την Μαντώ, την Καίτη Γαρμπή τον Διονύση Σχοινά, τον Βαλάντη, τον Χρήστο Αντωνιάδη, τη Λένα Παπαδόπουλου, την Αγγελική Ηλιάδη, το Χρήστο Πάζη, την Νατάσα Θοδωρίδου, τον Σώτη Βολάνη, τον Τριαντάφυλλο, τον Γιώργο Λεμπέση. Συνεργάστηκε επίσης με τον Νότη Σφακιανάκη, τον Λευτέρη Πανταζή, τον Αντύπα, τον Χρήστο Μενιδιάτη, τον Θάνο Πετρέλη και τον Νίκο Μακρόπουλο.
Από το 2020, μία από τις μεγάλες συνεργασίες του ήταν με την μεγάλη κυρία και τεράστια λαϊκή τραγουδίστρια, Μαίρη Μαράντη ως μαέστρος και σολίστας της, όπου υπέγραψε στίχο και μουσική στο τελευταίο τραγούδι της με τίτλο "θα τα διαλύσω όλα μέσα σε ένα βράδυ" που κυκλοφόρησε το 2023 από γνωστή ελληνική δισκογραφική εταιρεία.
Έχει παίξει ως γκεστ στο Μέγαρο Μουσικής στην Κωσταντινούπολη ως ειδικός προσκεκλημένος μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μουσικούς της Μαντώ, από την αμερικανική Sony music με αφορμή το ντουέτο της Μαντώ με την τουρκάλα Sertab Erener στο τραγούδι "ASK" που είχε κερδίσει και το βραβείο στη Eurovision καθώς και με πολλούς άλλους ακόμα.
Έχει "χιλιάδες ώρες πτήσης" (όπως λένε οι μουσικοί) ως εκτελεστής σε studio παίζοντας και για ονόματα όπως ο Δημήτρης Κόκοτας αλλά και για μικρότερους, ενώ επίσης έχει χιλιάδες ώρες συμμετοχής σε τηλεοπτικά προγράμματα με τεράστια ονόματα όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Άντζελα Δημητρίου και πολλοί ακόμα.
Έχει συμμετάσχει στο Αll Star Fame του ΑΝΤ1 ως εκτελεστής live σε σειρά εκπομπών με πλειάδα καλλιτεχνών, όταν στην επιτροπή τότε ήταν η Άντζελα Δημητρίου, ο σπουδαίος Θανάσης Πολυκανδριώτης και η Πωλίνα. Επί πολλά συναπτά έτη συμμετείχε σε πρωινές εκπομπές όπως ο "Πρωινός Καφές" με την Ελένη Μενεγάκη καθώς και σε άλλες με την Ρούλα Κορομηλά, την Ελεονώρα μελέτη, τη Σοφία Αλιμπέρτη, τον Φώτη Σεργουλόπουλου, τη Μαρία Μπακοδήμου και πολλές και πολλούς ακόμα σ’ όλα τα μεγάλα κανάλια όπως Σκάι, Star, Mega, Αlpha.
Έπαιξε σε όλη την υφήλιο. Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Αφρική, Ευρώπη, Κύπρο, Ισραήλ, παράγοντας έργο μουσικό και διασκεδάζοντας τον απόδημο Ελληνισμό αλλά και λαούς που αγαπούν το ελληνικό μουσικό στοιχείο όπως οι Ισραηλινοί.
Ο Νίκος Γαλατιανός πάντα ευχαριστεί τον Θεό που τον αξίωσε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα καθώς και όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια τον στηρίζει, καθώς επίσης τον σεβασμό και την αγάπη που του δείχνει.