Γεουντά Σαλέας | Ο Ισραηλινός τραγουδιστής που μαγεύει το Ελληνικό κοινό

Γεουντά Σαλέας | Ο Ισραηλινός τραγουδιστής που μαγεύει το Ελληνικό κοινό

Ποιος είναι ο Ισραηλινός θρησκευόμενος τραγουδιστής που τραγουδά στα ελληνικά και έχει ξεσηκώσει το τικ-τοκ με τις εκπληκτικές του ερμηνείες; Ο Γεουντά (Ούντι) Σαλέας δεν περίμενε ποτέ του πως αν άνοιγε δικό του λογαριασμό στο τικ-τοκ, θα γινόταν viral και θα κατακτούσε το ελληνικό κοινό στην Ελλάδα.

"Δέχτηκα αρκετές προσκλήσεις να παρουσιαστώ στην Ελλάδα και πολλά μηνύματα ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στο Ισραήλ στις συναυλίες μου", αναφέρει.

2

Διέλυσε το τικ-τοκ: 

Ο Ισραηλινός δημοφιλής τραγουδιστής Γεουντά Σαλέας (στα αγγλικά Udi Saleas) ήθελε να ανοίξει λογαριασμό στο τικ-τοκ ήδη πριν δύο χρόνια, αλλά τα παιδιά του, δεν του το επέτρεψαν, γιατί φοβόντουσαν την πιθανή δημοσιότητα του πατέρα τους. Ο Σαλέας σεβάστηκε την παράκλησή τους, μέχρι που τελικά ενέδωσε πριν λίγο καιρό και άνοιξε λογαριασμό εκεί που "αν δεν είσαι εκεί, δεν υπάρχεις", και ανέβασε δικό του βίντεο στο οποίο τραγουδά ένα τραγούδι ενός από τους μεγάλους, διάσημους και αγαπημένους τραγουδιστές στην Ελλάδα, του Πασχάλη Τερζή, ο οποίος έπαψε να τραγουδά δημόσια πριν δώδεκα χρόνια.

Το τραγούδι κέρδισε χιλιάδες "likes" και "views", όπως επίσης και πληθώρα θετικών σχολίων τόσο Ισραηλινών όσο και Ελλήνων, που δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε ένας τέτοιος τραγουδιστής με εβραϊκή "κιπά" στο κεφάλι, με φωνή και προφορά τόσο ακριβής και σωστή. "Μπράβο, μακάρι να έρθεις να κάνεις συναυλίες και στην Ελλάδα", "Είσαι ο καλύτερος φολκ τραγουδιστής", "Η καλύτερη συναυλία από την εποχή του Τερζή", "Συγκινηθήκαμε με τη φωνή σου", είναι μόνο μερικά από τα ένθερμα σχόλια που δέχτηκε ο Σαλέας, ο οποίος ζει στο Γκιβάτ-Εντά μαζί με την σύζυγό του Αβιτάλ και τα τρία τους παιδιά.

"Εξαρχής κατάλαβα πως υπάρχει ζήτηση αυτής της μουσικής και αυτών των τραγουδιών που αρχίζουν και χάνονται και που σήμερα ακούγονται όλο και λιγότερο στην Ελλάδα", λέει ο Σαλέας. "Τα σχόλια που δέχτηκα με ενθάρρυναν να ανεβάσω και άλλα βίντεο - σε ένα από αυτά τραγουδάω  μαζί με τον Πασχάλη Τερζή όταν επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν δώδεκα χρόνια".

"Ακόμα ένα βίντεο έφτασε πάνω από 250 χιλιάδες views και έτσι στην συνέχεια ανέβασα και άλλα βίντεο που δέχτηκαν πλήθος σχολίων, τα περισσότερα εκ των οποίων υπερ-θετικών. Εκτός από την υποστήριξη που δέχτηκα από το κοινό, δέχτηκα ουκ ολίγες προσκλήσεις να παρουσιαστώ στην Ελλάδα και πολλά μηνύματα ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στο Ισραήλ στις συναυλίες μου".

Ένα άλλο βίντεο στο οποίο τραγουδά δίπλα στην μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Ελένη Βιτάλη σε συναυλία της στο Ισραήλ, δέχτηκε επίσης παρα πολλά σχόλια και χιλιάδες views.

"Χάρηκα πολύ που δέχτηκα τόσα πολλά συγκινητικά μηνύματα υποστήριξης" συνεχίζει ο Σαλέας. "Αυτό μου δίνει δύναμη όταν εκλαμβάνω τόση αγάπη για τα τραγούδια και την επίπονη προσπάθειά μου".

3

Ο Σαλέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, μέσα σε οικογένεια που ζούσε για τη μουσική. Ο δίδυμος αδερφός του έπαιζε φλαμένκο και ακόμα ένας άλλος αδερφός του έπαιζε ροκ. Η αγάπη του και η στροφή του Σαλέα προς την ελληνική μουσική, στο μπουζούκι και στο τραγούδι ταυτόχρονα, την ανέπτυξε ήδη από παιδική ηλικία. Τις περισσότερες ελεύθερες ώρες του σαν παιδί και έφηβος τις αφιέρωσε στο να ακούει ελληνική μουσική, στο παίξιμο του μπουζουκιού και πάνω απ'όλα στο να τραγουδά στα ελληνικά. Όταν ήδη ήταν νέος άρχισε να τραγουδά μπροστά σε κοινό σε διάφορα κέντρα, ενώ επίσης έπαιζε ο ίδιος μπουζούκι.

Το 2000 έβγαλε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ "Ελληνικός Μπαξές", στο οποίο υπήρχαν και covers πολλών αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών, όπως το "Τα φιλιά σου είναι φωτιά" (Ινέτα Όμρι) και το "Η μάνα η Τούρκα, η μάνα η Γκρέκα". Σε αυτό το άλμπουμ, συνόδευσε τον Σαλέα, η φιλαρμονική της πόλης Ραανάνα του Ισραήλ.

Το 2003 βγήκε το δεύτερο του άλμπουμ "Τα καλύτερα της Ελλάδας" στο οποίο συνεργάστηκε με τον διάσημο ισραηλινό τραγουδιστή Κόμπι Πέρετς, στο σουξέ "Άρχισε μαζί της". Επίσης στο άλμπουμ υπάρχουν τραγούδια όπως τα "Τίμημα" και "Πάψε  λοιπόν", το οποίο μετέπειτα ερμηνεύτηκε και στα εβραϊκά από τους Ισραηλινούς τραγουδιστές Νάτι Λεβύ και Πίνι Χαντάντ.

Το 2006 βγήκε το τρίτο άλμπουμ του Σαλέα υπό τον τίτλο "Σε τρελό ελληνικό γλέντι", στο οποίο υπάρχουν γνωστά covers σαν τα "Δεν κλαίω για σένα" και "Γιατί με διώχνεις". Επιπλέον, μπορεί κάποιος να βρει στο άλμπουμ το τραγούδι "Νταρκί" (Ο δρόμος μου), το οποίο τραγουδά ο Σαλέας σε ντουέτο με τον τραγουδιστή Άβνερ Γκαντάσι. Οι στίχοι στα εβραϊκά γράφτηκαν από τον Αβιάου Μεντίνα και στα ελληνικά από τον Γιοσέφ Μπεν Αβραάμ. Η μουσική γράφτηκε από τον Γκαντάσι.  Επίσης το συγκεκριμένο τραγούδι έχει δικό του βίντεο-κλιπ με μεγάλη τηλεθέαση στο τηλεοπτικό μουσικό κανάλι του Ισραήλ.

Στην συνέχεια της ανοδικής του καριέρας έβγαλε άλμπουμ με τραγούδια του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη, ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας, που απεβίωσε το 2001. Σε αυτό τραγουδά 21 τραγούδια του Καζαντζίδη καθώς παίζει ο ίδιος το μπουζούκι.

Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα για σειρά συναυλιών στην Ελλάδα; 

"Σήμερα παίζω μπροστά στο κοινό σε όλο το Ισραήλ, σε ταβέρνες, σε πάρτυ και σε ελληνικά γλέντια. Από τη στιγμή που θα δεχτώ σοβαρές προσκλήσεις - προτάσεις για συναυλίες στην Ελλάδα, θα τις εξετάσω θετικά. Θα χαρώ να παρουσιαστώ στην χώρα, της οποίας την μουσική τραγουδώ εδώ και χρόνια και την οποία αγαπώ τόσο πολύ".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.