Οι Midnight Oil είναι κάτι περισσότερο από ένα rock 'n' roll συγκρότημα

Οι Midnight Oil είναι κάτι περισσότερο από ένα rock 'n' roll συγκρότημα. Από τις βόρειες παραλίες του Σίδνεϊ μέχρι τους δρόμους του Μανχάταν, έχουν σταματήσει την κυκλοφορία, έχουν φουντώσει τα πάθη, έχουν εμπνεύσει θαυμαστές, αμφισβητούν τις έννοιες του «business as usual» και έχουν ανοίξει νέους δρόμους. Το να βλέπεις τους Midnight Oil σε πλήρη πτήση σημαίνει να βιώνεις την υπερβατική, κινητική δύναμη του live rock 'n' roll.

Τα πάντα για το συγκρότημα είναι ασυμβίβαστα, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά τους είναι ότι είναι, νύχτα με τη νύχτα και άλμπουμ μετά από άλμπουμ, ένα υπέροχο rock 'n' roll συγκρότημα. Παρά την απίστευτη ανάπτυξη, τη φιλοδοξία και τους πειραματισμούς που έχουν αποδείξει οι Midnight Oil, ο ήχος και η οργή και το πνεύμα των πρώτων ηχογραφήσεων τους είναι ακόμα εκεί πάνω από 40 χρόνια αργότερα.

Ο Rob Hirst (τύμπανα, φωνητικά) και ο Jim Moginie (κιθάρες, πλήκτρα & φωνητικά) άρχισαν να κάνουν μουσική μαζί στο σχολείο το 1972. Σταδιακά εξελίχθηκαν σε Midnight Oil, με τον τραγουδιστή Peter Garrett να συμμετέχει το 1975 και τον Martin Rotsey (κιθάρα). το επόμενο έτος. Το ιδρυτικό μέλος και  μπασίστας, Andrew “Bear” James, αντικαταστάθηκε από τον Peter “Giffo” Gifford από το 1980 έως το 1987 όταν ο Bones Hillman μπήκε στο συγκρότημα.

Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ, με τίτλο "The Blue Meanie" , κυκλοφόρησε το 1978 και ήταν μια συλλογή από αρχέγονο, αιχμηρό rock 'n' roll. Όπως τόσα πολλά σπουδαία ντεμπούτο άλμπουμ, μίλησε άμεσα για το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε (κουλτούρα του Sydney surf/προαστίων) και ήταν μια in-studio προσέγγιση του ζωντανού τους συνόλου. Το τραγούδι "Run By Night" έγινε αμέσως κλασικό και παρόλο που δεν έλαβε σχεδόν καμία εμπορική υποστήριξη στο ραδιόφωνο, το άλμπουμ έσπασε στο Αυστραλιανό Top 50.

Ένα δεύτερο άλμπουμ, το "Head Injuries", ακολούθησε την επόμενη χρονιά με τα σινγκλ "Cold Cold Change" και "Back on the Borderline" - η γεωγραφία ήταν λίγο ευρύτερη, το θέμα λίγο πιο παγκόσμιο και ο ήχος λίγο πιο κοντά στο τη ζωντανή τους ενέργεια.

Λίγο μετά από ένα ατύχημα  στο κεφάλι, ο Andrew "Bear" James αποσύρθηκε και στο μπάσο ανέλαβε ο Peter "Giffo" Gifford. Αναβαθμίζοντας τον ήχο τους όπως θα έκαναν πολλές φορές, η νέα σύνθεση του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το EP 12" "Bird Noises" (με το "No Time For Games" και το υπέροχο surf instrumental "Wedding Cake Island").

Οι φιλοδοξίες τους αυξάνονταν, το συγκρότημα αποστρατεύτηκε στην Αγγλία για να ηχογραφήσει το άλμπουμ «Place Without A Postcard» με τον θρυλικό παραγωγό Glyn Johns (The Faces, The Who, The Rolling Stones). Ένα πυκνό, κλειστοφοβικό διαμάντι, το "Place Without A Postcard" είναι αναμφισβήτητα το πρώτο υπέροχο άλμπουμ των Midnight Oil – που διατυπώνει προκλητικά μια ευρύτερη αυστραλιανή κοσμοθεωρία σε κομμάτια όπως το "Armistice Day", "Don't Wanna Be The One" και το επικό "Lucky Country". Όταν κυκλοφόρησε το «Place Without A Postcard» το 1981, η αυστραλιανή παμπ ροκ σκηνή ήταν στο ζενίθ της.

Η αυστραλιανή ανακάλυψη και η πρώτη τους διεθνής αναγνώριση ήρθε το 1982, με την κυκλοφορία του 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 που περιλάμβαναν τα single "Power and the Passion" και "Read about It ". Το άλμπουμ έφτασε στο Νο. 3 και το "Power and the Passion" έφτασε στο Νο. 8.

Μετά το άλμπουμ  10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 ακολούθησε το Red Sails in the Sunset τον Οκτώβριο του 1984, το οποίο ηχογραφήθηκε στην Ιαπωνία, σε παραγωγή και πάλι από τον Launay. Κορυφώθηκε στο Νο. 1 για τέσσερις εβδομάδες στα αυστραλιανά charts, και στο Billboard 200. Τα single από το άλμπουμ κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είχαν επιτυχία στα chart.  Ενώ το άλμπουμ έδειξε υπερβολική εξάρτηση από την τεχνική μαγεία, η στιχουργική τους στάση ήταν θετική. Το συγκρότημα συνέχισε να επεκτείνει τον ήχο του και να εξερευνά θέματα της πολιτικής, του καταναλωτισμού, του μιλιταρισμού, της απειλής του πυρηνικού πολέμου και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το εξώφυλλο του άλμπουμ του Ιάπωνα καλλιτέχνη Tsunehisa Kimura περιείχε ένα φωτομοντάζ του Σίδνεϊ –τόσο της πόλης όσο και του λιμανιού– κατεστραμμένο με κρατήρες και κατεστραμμένο μετά από μια υποθετική πυρηνική επίθεση. Τα ζωντανά πλάνα συναυλίας του "Short Memory" χρησιμοποιήθηκε στην αυστραλιανή ανεξάρτητη ταινία κατά του πυρηνικού πολέμου One Night Stand. Ένα προωθητικό βίντεο για το "Best of Both Worlds" προβλήθηκε παγκοσμίως στον τηλεοπτικό σταθμό καλωδιακής μουσικής MTV.

Έκτο άλμπουμ για το συγκρότημα ήταν το  Diesel and Dust, που κυκλοφόρησε το 1987 σε παραγωγή  από τον Warne Livesey.Το άλμπουμ επικεντρώθηκε στην ανάγκη για αναγνώριση από τη λευκή Αυστραλία των αδικιών του παρελθόντος που αφορούσαν τα έθνη των Αβορίγινων και την ανάγκη για Συμφιλίωση στην Αυστραλία. Ο Peter Gifford άφησε το συγκρότημα πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ λόγω των εκτεταμένων προγραμμάτων περιοδειών, και αντικαταστάθηκε από τον Bones Hillman, πρώην The Swingers. Το "Beds Are Burning" ήταν το μεγαλύτερο διεθνές τους single που έφτασε στο Νο. 6 στην Αυστραλία, και στο Νο. 17 στο Billboard Hot 100,  στο Νο. 6 στα chart single του Ηνωμένου Βασιλείου. Το "The Dead Heart" έφτασε στο Νο. 6 στην Αυστραλία, και καταγράφηκε στο Hot 100 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το "Put Down that Weapon" μπήκε επίσης στα charts στην Αυστραλία, ενώ το "Dreamworld" μπήκε στα charts των Mainstream Rock Tracks του Billboard και στο Νο. 16 στα Modern Rock Tracks του.

Τον Φεβρουάριο του 1990, το Blue Sky Mining, σε παραγωγή Livesey, κυκλοφόρησε από την CBS/Columbia. Το άλμπουμ Earth and Sun and Moon, σε παραγωγή του Nick Launay, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1993 και κέρδισε επίσης την αποδοχή των κριτικών και τη διεθνή επιτυχία, φτάνοντας στο Νο. 2 στα charts των άλμπουμ ARIA,  στο top 20 στη Σουηδία και την Ελβετία. 

Το Breathe κυκλοφόρησε το 1996. Ήταν παραγωγή του Malcolm Burn και είχε ένα χαλαρό, ακατέργαστο ύφος με σχεδόν ήχο χαμηλών τόνων. Ήταν 1η Οκτωβρίου του 2000 και η Αυστραλία είχε επιλέξει τον Peter Garrett και το συγκρότημά του για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Midnight Oil χώρισαν το 2002, αλλά επανενώθηκαν για λίγο το 2005 και το 2009 πριν επιστρέψουν πλήρως το 2016.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.