Α. Εξαδάκτυλος | "Ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες"

Α. Εξαδάκτυλος | "Ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες"

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον κορονοϊό και την άρση των μέτρων, προειδοποιώντας ότι: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες, λόγω καλοκαιριού, απλώς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα δύο χρόνια ότι το πρόβλημα το καλοκαίρι είναι ελάχιστο και αρχίζει να επανεμφανίζεται από αρχές Οκτωβρίου και γι’ αυτό πρακτικά είπαμε ότι η επανεξέταση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Για να είμαστε σαφείς οι μάσκες είναι ένα μέτρο που δεν το καταργούμε. Η σύσταση διατηρείται και διατηρείται ισχυρά. Δηλαδή το να φοράει κάποιος μάσκα όταν ταξιδεύει με αεροπλάνο είναι κάτι που συζητιέται και θα το κάνουμε και εμείς για τον εαυτό μας. Να μπει κάποιος σε ένα εμπορικό κατάστημα όπου είναι αυτός και ο καταστηματάρχης η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, αν όμως μπει σε χώρο που είναι δεκάδες άλλοι, εκεί βεβαίως χρειάζεται.

Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε , δηλαδή συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας μετά από δύο χρόνια πανδημίας και δε χρειάζεται κάποιος να επιβάλλει πρόστιμο. Δεύτερον ακολουθούμε αυτό που γίνεται σε όλο τον πλανήτη, δεν μπορούμε να είμαστε το γαλατικό χωριό όπου μπορεί να έχει ιδιαίτερους κανόνες συνοδευόμενους με πρόστιμα. Το να υπάρχει πρόστιμο σε ένα σημείο του πλανήτη αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα που πρέπει να απαλειφθεί. Επιπλέον, είμαστε επιδημιολογικά σε ένα σημείο που τώρα μπορούμε να το κάνουμε, και όχι νωρίτερα όπως συζητιόταν και όχι παντού. Επίσης τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι όλα μέτρα δυσάρεστα, δεν είναι λογικό και δεν πρέπει να διατηρούμε μέτρα που δεν είναι αναγκαία στη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να επανέλθουμε θα πρέπει τότε να υπάρχει τήρηση. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, το οποίο μας διαφεύγει αλλά θα το βρούμε μπροστά μας. Είναι το οικολογικό αποτύπωμα, εκτός του οικονομικού, των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς εκατομμύρια μάσκες και tests, πετιούνται καθημερινά και δεν ανακυκλώνονται.

Άρα όταν τα μέτρα δεν είναι αναγκαία δε χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμε. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στην επόμενη ενδημική φάση χωρίς εμπιστοσύνη στον πολίτη. Η φάση που βρισκόμαστε για τη διαχείριση της πανδημίας δεν αφορά οριζόντια μέτρα δημόσιας υγείας , αφορά περισσότερο πράξεις και ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να είναι προστατευμένοι απέναντι σε αυτή τη νόσο, η οποία θα μας συνοδεύει για άγνωστο χρονικό διάστημα. Προχωράμε σε κατάσταση γρίπης, όπου δεν έχουμε περιορισμούς και εγκλεισμούς για μια ασθένεια που γνωρίζουμε δεκαετίες."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.