Κορονοϊός | Ανησυχίες για 6ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Κορονοϊός | Ανησυχίες για 6ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Την ανησυχία τους για το ξέσπασμα ενός 6ου κύματος κορονοϊού πριν τον Σεπτέμβριο εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί και εμπειρογνώμονες. Όπως, αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΠΑΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης: "Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη. Είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε. Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα. Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. ‘Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους."

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι: "Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου".

Αντίστοιχα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ότι: "Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για τη γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών. Έχουμε ένα κύμα έξαρσης που το είδαμε καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται όμως να μην ανεβαίνει εκθετικά όπως ανέβαινε μέχρι τώρα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαστε ανοσοποιημένοι. Έχουμε πράγματι 8000-9000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές, αλλά παρά την αύξηση έχουμε και εξιτήρια και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 700 ασθενείς που είναι νοσηλευόμενοι για Covid όταν στην κορυφή της πανδημίας είχαμε πάνω από 6000.

Έχουμε και εμβολιασμένους που το ξαναπερνάνε και είμαστε μισοί-μισοί στις εισαγωγές. Να θυμίσω όμως ότι 80% είναι εμβολιασμένοι, άρα εάν το εμβόλιο δε λειτουργούσε θα ήμασταν 80% εμβολιασμένοι και 20% ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το εμβόλιο. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι οι νέες παραλλαγές Όμικρον, η 4 και η 5 ξανακολλάνε. Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει τη μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε τη μάσκα. 2,5 χρόνια μετά δε γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή".

Τέλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συμβουλεύει να μην περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.