Κορονοϊός | Το 29% των νεαρών ληπτών του εμβολίου COVID της Pfizer είχαν καρδιακές επιπτώσεις

Κορονοϊός | Το 29% των νεαρών ληπτών του εμβολίου COVID της Pfizer είχαν καρδιακές επιπτώσεις

Σύμφωνα με νέα μελέτη, 3 στα 10 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer παρουσίασαν καρδιακές επιπτώσεις. Ειδικότερα, ερευνητές στην Ταϊλάνδη παρακολούθησαν 301 μαθητές από ηλικίες 13 έως 18 ετών, όπου είχαν λάβει μια δόση του εμβολίου της Pfizer και δεν είχαν καμία υποκείμενη ασθένεια. Οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές εξετάσεις για τη δημιουργία μιας βασικής αναφοράς και παρακολουθήθηκαν 3 ημέρες, 7 ημέρες και 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου που έλαβαν οι μαθητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των νέων παρουσίασε καρδιαγγειακές επιπτώσεις, όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Πενήντα τέσσερις είχαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Έξι παρουσίασαν πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, την οποία η Mayo Clinic περιγράφει ως ασθένεια των καρδιακών βαλβίδων, έξι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και επτά διαγνώστηκαν με φλεγμονή της καρδιάς. Δύο από τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο, με το ένα να εισάγεται στην εντατική.

Οι περιορισμοί της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους και χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Mahidol, περιλάμβαναν την απαίτηση γονικής άδειας για εξέταση αίματος, η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη συμμετοχή. Σχεδόν το 100 τοις εκατό των ληπτών του εμβολίου ανάρρωσαν εντός δύο εβδομάδων, δήλωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως: "Λόγω της ανίχνευσης καρδιακών επιδράσεων, οι νέοι που λαμβάνουν οποιοδήποτε από τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA θα πρέπει να παρακολουθούνται για παρενέργειες". Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Αρκετοί καρδιολόγοι που εξέτασαν την μελέτη δήλωσαν ότι προστίθεται στο σύνολο των στοιχείων που δείχνουν ότι οι κίνδυνοι των εμβολίων μπορεί να υπερτερούν των οφελών, ιδίως για τους νέους. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Ιδρύματος Truth for Health, Δρ Πίτερ ΜακΚάλοου, δήλωσε πως: "Οποιαδήποτε μορφή καρδιακής βλάβης σε νεαρά άτομα είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι καρδιακής ανεπάρκειας και αιφνίδιου θανάτου με την άσκηση είναι άγνωστοι. Αυτή είναι μία από τις 200 δημοσιευμένες εργασίες που αποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι του εμβολιασμού κατά της COVID-19 υπερτερούν κατά πολύ του όποιου θεωρητικού οφέλους."

Παράλληλα, οι Αμερικανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει μια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna και της φλεγμονής της καρδιάς, αλλά υποστηρίζουν ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες πέραν των έξι μηνών. Αντίστοιχα, όπως αναφέρει το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων των ΗΠΑ έως τις 26 Μαΐου, οι άνδρες ηλικίας 5 έως 49 ετών και οι γυναίκες ηλικίας 12 έως 29 ετών είχαν υψηλότερα από το ιστορικό ποσοστά μυοκαρδίτιδας μετά από μια δεύτερη δόση του Pfizer. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν 76 ανά εκατομμύριο εντός επτά ημερών από μια δεύτερη δόση μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 ή 17 ετών.

Επίσης, μια καρδιολόγος από την Φιλαδέλφεια, Δρ Άνις Κόκα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δεν είναι καθησυχαστικά. Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς ανέκαμψαν, ορισμένες από τις καταστάσεις που βίωσαν απέχουν πολύ από το να είναι ήπιες: "Η μελέτη της Ταϊλάνδης βοηθά να συμπληρωθεί ένα μέρος του κενού των δεδομένων, ώστε οι γονείς και οι γιατροί τους να είναι καλύτερα ενημερωμένοι όταν συζητούν τους κινδύνους και τα οφέλη των εμβολίων"
 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.