Νοσοκομειακοί ιατροί | Ανακοίνωσαν πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου

Νοσοκομειακοί ιατροί | Ανακοίνωσαν πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου

Οι νοσοκομειακοί ιατροί ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, οι ιατροί της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν ότι έχουν υποστεί πάνω από 40% απώλεια στο εισόδημά τους από την εποχή των μνημονίων και τονίζουν πως: "Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. Τρία χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν προσθέτουν προσωπικό. Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά, προσλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, προσλαμβάνονται συνταξιούχοι ιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις.

Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων ιατρών, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων, ενώ το τεράστιο κύμα παραιτήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών, δεν αναπληρώνεται εύκολα. Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε τον θεσμό της ομηρίας του επικουρικού ιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων ιατρών, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει ιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ.

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ότι το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Να μην τολμήσουν να καταθέσουν στη Βουλή, το νομοσχέδιο αυτό".

Τέλος, οι ιατροί ζητούν:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.