Θ. Πλεύρης | "Παγκόσμιο το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων"

Θ. Πλεύρης | "Παγκόσμιο το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων"

Το πρωί της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις για την έλλειψη φαρμάκων, λέγοντας ότι: "Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα στα φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές. Εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα. Τα δικά μας μέτρα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών. Ωστόσο, προβλήματα σημειώνονται στα εποχιακά φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, αντιπυρετικά, αναπνευστικά και αντιβιοτικά, καθώς υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, η οποία οφείλεται στη φοβερή έξαρση ιώσεων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους στις Ασιατικές χώρες, στις οποίες έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχουμε μια ισχυρή Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να είναι ασφαλής. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν προβλήματα και στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με υποκατάστατα. Μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο, όπως το ντεπόν, στο οποίο θα συστήσουμε άλλα σκευάσματα παρακεταμόλης. Θα υπάρξει πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα. Οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την Ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ, θα κάνουμε συνεχόμενες παραγγελίες.

Την Τρίτη απευθύνθηκα στην Ευρωπαία Επίτροπο για τις ελλείψεις, ενώ με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, όπου θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της για να καλυφθούν τα κενά. Αυτό που ζητάμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά. Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα πάλι να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα.

Για τα αναπνευστικά φάρμακα θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δε βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι ιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος. Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη και εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί. Εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.