Πορτογαλία | Ο κορονοϊός είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς

Πορτογαλία | Ο κορονοϊός είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες που νοσηλεύονται με κορονοϊό αντιμετωπίζουν τριπλάσια πιθανότητα θανάτου σε σχέση με νοσηλευόμενους ασθενείς της γρίπης, παρά το γεγονός ότι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι και με λιγότερα υποκείμενα νοσήματα. Ειδικότερα, η επικεφαλής της μελέτης, δρ Ινμακουλάδα Λόπεζ Μοντεσίνος, αναφέρει πως:

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η Covid-19 είναι μακράν πιο θανατηφόρα από τη γρίπη. Η ομάδα της συνέκρινε 187 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με γρίπη το διάστημα 2017-19, με 187 ασθενείς της Covid-19, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο πρώτο πανδημικό κύμα την άνοιξη του 2020. Όλοι οι ασθενείς και των δύο ομάδων χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου κατά την εισαγωγή τους.

Κατά μέσο όρο οι ασθενείς με γρίπη είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όμως οι ασθενείς του κορονοϊού ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η ανάλυση έδειξε ότι η Covid-19 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, 39% έναντι 14%. Η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία εντός 30 ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 15% για τους ασθενείς της Covid-19, συγκριτικά με 5% στην περίπτωση της γρίπης. Ο κίνδυνος θανάτου εντός 90 ημερών ήταν ακόμα υψηλότερος, 19% έναντι 6%.

Σταθμίζοντας τα δεδομένα για παραμέτρους όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, το φύλο και η διάγνωση πνευμονίας, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς του κορονοϊού αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από ότι όσοι νοσηλεύονται με γρίπη. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς της Covid-19 έμειναν περισσότερο καιρό στο νοσοκομείο, ενώ το κόστος της φροντίδας τους ήταν διπλάσιο στα 21.350 δολάρια, έναντι 12.082 δολαρίων για τους ασθενείς με γρίπη. Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς της γρίπης είχαν μεγαλύτερη ηλικία και περισσότερες συννοσηρότητες, οι ασθενείς της Covid-19 είχαν συστηματικά χειρότερη έκβαση."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.