Σ. Τσιόδρας | "Θα βάλουμε τίτλους τέλους για την πανδημία;"

Σ. Τσιόδρας | "Θα βάλουμε τίτλους τέλους για την πανδημία;"

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για τις εξελίξεις στην πανδημία του κορονοϊού σε ημερίδα με θέμα "Επιδημίες - Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα", λέγοντας πως: "Θα βάλουμε τίτλους τέλους για την πανδημία; Μακάρι να είναι τόσο απλό. Φαίνεται ότι η επείγουσα φάση αρχίζει να υποχωρεί. Προσωπικά βλέπω μια αρχή. Οι άνθρωποι να είναι πιο έτοιμοι, η επιστήμη καλύτερα οργανωμένη, ώστε σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, με προστασία των ευαίσθητων, να κάνουν την αναμνηστική δόση, άμεσα να δώσουμε θεραπεία όταν χρειάζεται, να συνεχίσουμε την επιτήρηση και με τα νέα μας εργαλεία και να κάνουμε την ανασκόπηση, ώστε να είμαστε καλύτερα έτοιμοι για το μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Οι παραλλαγές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και όσο περνάει ο καιρός τα εξουδετερωτικά αντισώματα θα μειώνονται σχεδόν στο μηδέν. Χάνουμε την ανοσία που κερδίσαμε με τα εμβόλια και από προηγούμενη λοίμωξη και δεν έχουμε ανοσία για τις νέες παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε εμβόλια καινούργια και αναμνηστικές δόσεις. Το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 55 χώρες και 43 πολιτείες στις ΗΠΑ, θεωρείται το πιο ανθεκτικό αφού διαφεύγει από την προστασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το στέλεχος ΒΑ.4.6 έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες και στις ΗΠΑ καταγράφει ποσοστό 14%. Αρχίζει να ξεπερνάει την Ομικρον, η οποία παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Το στέλεχος ΧΒΒ, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Σιγκαπούρη και το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.

Ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης θα επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και θα πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι απίθανο και οι δύο ιοί να κυκλοφορούν σε τεράστια ποσοστά τον ίδιο χρόνο και όπως έχουμε δει ο κορονοϊός όταν κυκλοφορεί σε τεράστια ποσοστά εξαφανίζει τη γρίπη. Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικες θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι τρεις δόσεις εμβολιασμού έσωσαν 20 εκατ. ζωές το 2021, με τν 4η δόση το όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Στην Ελλάδα, 40.000 ζωές σώθηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Η 4η δόση από αυτούς που πρέπει να την κάνουν κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μόνο 15% και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης. Δεν περπατήσαμε στα τυφλά σε αυτή την πανδημία, ακούγαμε τι γινόταν γύρω μας, είμαστε αρκετά έξυπνοι να δράσουμε γρήγορα και σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς.

Οι μεταλλάξεις παραμένουν εντός οικογένειας Ομικρον, όπου έχει αποκτηθεί ανοσία, από το εμβόλιο και την προηγούμενη λοίμωξη. Οι κοινωνίες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα. Πρέπει να πείσουμε το κοινό ότι η συμπεριφορά πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε, τηρώντας τα μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της πανδημίας, με σκοπό να προστατευθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Σημασία πρέπει να δοθεί στην επικοινωνία κινδύνου, χρειάζεται ειδικούς και συνεργασίες, κάτι στο οποίο αποτύχαμε παταγωδώς, διότι σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στον γιατρό, στον επιστήμονα, τον ειδικό".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.