Ακρίβεια | Πρόσθετο πακέτο στήριξης την επόμενη εβδομάδα

Ακρίβεια | Πρόσθετο πακέτο στήριξης την επόμενη εβδομάδα

Άρθρο από ilfconsult

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με τον υπουργό Επκρατείας, Άκη Σκέρτσο

Ουπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ανέφερε σχετικά με την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις πως «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».

 

Παράλληλα, απέρριψε για ακόμα μία φορά την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, αφενός θα απομόνωνε τη χώρα και αφετέρου θα προσέθετε φορολογικά βάρη στους πολίτες.

Όταν αναφερόμαστε στη ακρίβεια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασματόγλου εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τιμή του λίτρου της βενζίνης θα «φτάσει» στα 2,5 ευρώ

Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος διεμήνυσε ότι «οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες».

Αναλυτικά και καθώς είχε προηγηθεί ρεπορτάζ με το ράλι των τιμών, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι «οι τιμές αυτές …ζαλίζουν, βλέπουμε τρομερές διακυμάνσεις», ενώ ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι «οι αγορές δεν είναι τέλειες, οι αγορές κάνουν σφάλματα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ έντονης αστάθειας και επισφάλειας – κι αυτό έχει επηρεάσει και τη λειτουργία τους. Οι αγορές είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τους πολίτες και τις οικονομίες».

Αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει, «όταν οι τιμές δεν καθορίζονται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, τότε είναι η ώρα της πολιτικής να παρέμβει, να ρυθμίσει ξανά τις αγορές για να ισορροπήσουν εκ νέου σε λογικά επίπεδα, ανεκτά για να μπορούν να λειτουργούν οι οικονομίες, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Αυτό το σκοπό έχει η παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο».

«Όχι» σε εθνικό πλαφόν στις τιμές

Στο σημείο αυτό δε, ο υπουργός Επικρατείας έκανε και την αντιδιαστολή με την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, εξηγώντας γιατί, όπως είπε, «αυτό δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο σε αυτήν τη φάση και γιατί πρέπει να πάμε στο επίπεδο των διεθνών αγορών για να λύσουμε το πρόβλημα. Ένα εθνικό πλαφόν θα απομόνωνε την Ελλάδα και ουσιαστικά θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας, που θα αγόραζαν από τις ξένες αγορές πολύ ακριβότερα το ρεύμα για να το πουλάνε πολύ φθηνά στους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε με χρήματα των φορολογουμένων τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας».

Στον αντίποδα, «αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και πιο αποτελεσματικό: λέμε ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, δεν ρυθμίζουν σωστά τις τιμές. Συνεπώς πρέπει να παρέμβουμε και να βάλουμε ένα πιο λογικό πλέον όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, προσωρινά μέχρι να ισορροπήσουν εκ νέου και να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία τους».

Εν συνεχεία, για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των καταναλωτών, αφού αναγνώρισε ότι «αυτή η κατάσταση μας γεμίζει αγωνία όλους, και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όλοι ανησυχούμε, βλέπουμε τιμολόγια να αυξάνονται», στην επόμενη φράση του ο Α. Σκέρτσος δήλωσε εμφατικά ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι δίπλα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση. Έχουμε δείξει – από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησε αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, τώρα βρίσκεται στην κλιμάκωσή της, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα τελειώσει – ότι εμείς χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο και από τον εθνικό Προϋπολογισμό. Κάθε πρόσθετο έσοδο που έρχεται στα ταμεία του Δημοσίου θα επιστρέφεται στην κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε επίσης το ταμείο ενεργειακής μετάβασης -και μια παράπλευρη καλή όψη αυτής της δυσάρεστης κρίσης, είναι ότι έχουμε μικρότερα έσοδα από την αγορά ρύπων: τα έσοδα αυτά επιστρέφουν ως επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να καλύψουν ένα μέρος του κόστους».

πηγή: proson.gr

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.