Αχτσιόγλου-Χαρίτσης | "Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς"

Αχτσιόγλου-Χαρίτσης | "Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς"

Σε κοινή δήλωση για την ακρίβεια προχώρησαν η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

"Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% και σε 12μηνη βάση στο 9,2%. Για τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, απ’ ό,τι δείχνει ο σταθερά επί μήνες υψηλός γενικός δείκτης πληθωρισμού, καθώς οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες, υπερδιπλάσιες ακόμα και πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη.

Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί στην ήδη καταρρακωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών καθώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ μέχρι και τον Σεπτέμβριο:

- Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έφτανε έως και το 40%.

- Από τον Απρίλιο 2022 και ύστερα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19%.

- Ενώ το α’ τρίμηνο του 2022, η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.

Η εμμονή της κυβέρνησης να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, αντί να θέσει πλαφόν τιμών και κανόνες ελέγχου της αγοράς, η εμμονή της να μη μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, οδηγούν ευθέως σε ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή αποτελεί τη μόνη διέξοδο.​"

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.