Ν. Δένδιας | Η ΕΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες

Ν. Δένδιας | Η ΕΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην εφημερίδα POLITICAL και στον δημ/φο Γιώργο Ευγενίδη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στις αρχές της εβδομάδες το ΣΕΥ εξέτασε τις επιλογές της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία για τα Βαρώσια. Και το ζήτημα επέστρεψε προς επεξεργασία στους διπλωμάτες των κρατών-μελών. Εκτιμάτε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις «με δόντια» που να «συγκινούν» την Άγκυρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς κύριε Ευγενίδη, η  ΕΕ έχει στείλει επανειλημμένα μηνύματα στην Τουρκία λόγω των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της στα Βαρώσια, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Είναι γνωστό βεβαίως ότι υπάρχουν έμπρακτες δυσκολίες στη διαμόρφωση μιας πραγματικής κοινής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και οι σχετικές διαδικασίες δεν υλοποιούνται με την ταχύτητα την οποία θα επιθυμούσαμε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως,  η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν λαμβάνει χώρα χωρίς να υφίστανται συνέπειες. Όπως καταγράφεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ΕΕ, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της έχουν ουσιαστικά παγώσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ευελπιστώ ότι η τουρκική ηγεσία θα αντιληφθεί – έστω και καθυστερημένα - ότι είναι προς το πραγματικό συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας η διατήρηση καλών σχέσεων με την ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται και ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.