Ν. Δένδιας | Υπογράμμισα την έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας

Ν. Δένδιας | Υπογράμμισα την έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας

Ακολουθεί η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal Bin Farhan Al-Saud: 

Υψηλότατε,
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Αγαπητέ μου Faisal,

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι εκ νέου σήμερα στην Αθήνα. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που ανοίγει το 2022 και θεωρούμε ότι η επίσκεψη από έναν φίλο είναι ένα πολύ μεγάλο σημάδι για μια καλή χρονιά.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη σου φορά στην Αθήνα, είχες έρθει και πέρυσι. Είχες, επίσης, συμμετάσχει στο FILIA FORUM. Και βέβαια η επίσκεψή σου έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Οκτώβρη, μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη.

Ήδη είχες την καλοσύνη να μου ανακοινώσεις ότι θα μας επισκεφτεί ο Πρίγκιπας διάδοχος του Θρόνου το νωρίτερο που η πανδημία θα το επιτρέψει, το 2022.

Οι πολύ συχνές αυτές επαφές είναι ένδειξη των πολύ στενών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεσμών που καλύπτουν πολλούς τομείς, την άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησής μας εξετάσαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα στο σύντομο μέλλον.

Και, βεβαίως, θα ακολουθήσουν αυτά που έχουμε πετύχει την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από τη Συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα επί τη βάση της οποίας απεστάλη συστοιχία αμυντικών πυραύλων Patriot στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ελλάδα αισθάνεται έτσι ότι συνεισφέρει στην ασφάλεια, όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης.

Επίσης, βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με τη σύναψη και άλλων διμερών Συμφωνιών στρατηγικού ενδιαφέροντος και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Και θα ήθελα εδώ να σε ευχαριστήσω για τη δέσμευσή σου να επισκεφτεί πολύ σύντομα την Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει ζητήματα επενδύσεων στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Θράκης.

Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα. Ένα ακόμα δείγμα εμβάθυνσης των σχέσεων μας και ένα ακόμα δείγμα της πρόθεσης της Σαουδικής Αραβίας να βοηθήσει στη πραγματοποίηση σαουδαραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Παρακολουθούμε, επίσης, στενά την πρωτοβουλία “Vision 2030”, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Πρίγκιπα διαδόχου του Θρόνου Mohammad bin Salman. Δηλαδή, ένα όραμα για τη ριζική μεταρρύθμιση του Βασιλείου με απώτερο στόχο μια ευημερούσα κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνος.  

Και στηρίζουμε απόλυτα, αγαπητέ μου Faisal, αυτή την πρωτοβουλία.  Και θα θέλαμε να συμμετάσχουμε και εμείς ενεργά σε αυτή σας την προσπάθεια. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Συζητήσαμε, επίσης, εκτενώς και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Κατ’ αρχήν στα Ηνωμένα Έθνη, όπου προσβλέπουμε στη στήριξη των αραβικών χωρών για την υποψηφιότητά μας για μία θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκφράσαμε, επίσης, την πλήρη στήριξή μας στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ικανοποίησή μας για τη διεξαγωγή του πρώτου διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021. Τασσόμαστε καθαρά υπέρ της περεταίρω εμβάθυνσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Για εμάς αυτή η εμβάθυνση των σχέσεων έχει μεγάλη σημασία και αποκτά μεγαλύτερη ακόμα διάσταση, αν αναλογιστούμε ότι η Αραβική Χερσόνησος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου και της περιοχής του Ινδο - Eιρηνικού.

Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου που ως γνωστόν εδρεύει στο Ριάντ.

Εξέφρασα, επίσης, την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη στήριξη που παρέχει η Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αναφορικά με τις απαράδεκτες και αστήριχτες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης που αφορούν στη διαστρέβλωση της αλήθειας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το Κυπριακό.

Συζητήσαμε, επίσης, τις διάφορες περιφερειακές προκλήσεις. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία είναι προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία. Και βεβαίως στηρίζουμε την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να προβώ σε μία λεπτομερή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισα την έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας, η οποία μάλιστα έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια.

Τόνισα ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και της κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας. Η θέση αυτή αποτελεί επιτομή παραλογισμού, απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Έχει αντιπαρατάξει η Τουρκία έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Έχω να διατυπώσω μία πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μία απλή και γρήγορη εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού "μνημονίου".

Κατά τη συνάντησή μας σήμερα, επίσης, εξετάσαμε τα θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την καταδίκη της Ελλάδας για τις επιθέσεις που δέχεται η Σαουδική Αραβία, επιθέσεις οι οποίες στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό.

Επίσης, να διατυπώσω την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, ο κύριος Grundberg. Βεβαίως, την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας του περασμένου Μαρτίου, η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία κλίματος για την επανέναρξη συζητήσεων μεταξύ των πλευρών, τη στηρίζουμε απολύτως. Είμαστε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, έτοιμοι να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή. Τα ανωτέρω, άλλωστε, τα είχα τονίσει και στον Υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης, τον Ahmad Awad bin Mubarak, τον οποίο είχα συναντήσει αργά το φθινόπωρο στο Μπαχρέιν.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου, Υψηλότατε, αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ μου Faisal, να σε ευχαριστήσω εκ νέου για την παρουσία σου σήμερα στην Αθήνα και για την ευκαιρία που μας δόθηκε, την ευκαιρία που δόθηκε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου σήμερα εδώ και επίτρεψέ μου να ευχηθώ καλή χρονιά.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.