Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στη Χάγη για την διεξαγωγή ερευνών σε Μαριούπολη, Σαρτανά και Βολνοβάκα

Ν. Δένδιας | Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στη Χάγη για την διεξαγωγή ερευνών σε Μαριούπολη, Σαρτανά και Βολνοβάκα

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να του ζητήσει να διερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη, στο Σαρτανά και στο Βολνοβάκα, όπου και υπάρχουν Έλληνες ομογενείς. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι:

"Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιοί το ελληνικό στοιχείο. Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδουμε στην περιοχή. Δυστυχώς, όσον αφορά τη Μαριούπολη, την οποία επισκέφθηκα λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιγραφές που μας μεταφέρθηκαν ιδιαίτερα από τον γενικό μας Πρόξενο, τον τελευταίο Ευρωπαίο διπλωμάτη στην πόλη, η κατάσταση είναι τραγική και η πόλη ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται. Προφανώς, δε μας επιτρέπεται να μεταβούμε εκεί, προκειμένου να μη διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Όπως δε μας επετράπη να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια εκεί, όπως πράξαμε στην Οδησσό.

Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα φόρουμ και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς. Για τον λόγο αυτό απέστειλα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητώντας του να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων τόσο στη Μαριούπολη, όσο και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου, να υπενθυμίσω, στην αρχή του πολέμου, είχαμε θύματα ομογενείς από αεροπορικά πυρά. Πάντως, συνεχίζονται αδιάλειπτα οι επιχειρήσεις εκκένωσης από την Ουκρανία."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.