Δένδιας σε Μπέρμποκ | "Μην δώσετε τα Γερμανικά υποβρύχια σε μια χώρη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας"

Δένδιας σε Μπέρμποκ | "Μην δώσετε τα Γερμανικά υποβρύχια σε μια χώρη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας"

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, όπου συζήτησαν για την πώληση Γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, καθώς και για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Ειδικότερα, για τα Γερμανικά υποβρύχια, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως:

"Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. Το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη."

Από τη δική της πλευρά, η κ. Μπέρμποκ δήλωσε πως: "Τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση."

Αντίστοιχα, για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: "Εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης. Όμως, θα θέλαμε αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον. Για την Ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την Ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Η ρύθμισή του είναι κυρίως ένα θέμα αρχής".

Με τη Γερμανίδα ομόλογό του να αναφέρει από την πλευρά της πως: "Καταλαβαίνω ότι η Ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί λήξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Πρέπει να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών", ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι: "Δεν τα κάναμε όλα σωστά.Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά. Η Γερμανική κυβέρνηση έμαθε πλέον περισσότερα και προτίθεται να επουλώσει στο μέλλον τα τραύματα."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.