Ν. Δένδιας από Φινλανδία | Σε δύο μέρες θα ταξιδέψω στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του κ. Λαβρόφ

Ν. Δένδιας από Φινλανδία | Σε δύο μέρες θα ταξιδέψω στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του κ. Λαβρόφ

Ακολουθεί η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χάβιστο: "Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με προσκαλέσατε στο Ελσίνκι. Και οφείλω να ομολογήσω ότι η επίσκεψή μου είχε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε κοινή ιστορία, ισχυρούς δεσμούς, έχουμε 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Το 2019 γιορτάσαμε τα 100 χρόνια. Και σίγουρα υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις μας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη μελλοντική συνεργασία μας. Επίσης, για την ενίσχυση των διαβουλεύσεών μας και της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, και είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση αποβλήτων. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Επίσης, σας ευχαριστώ και ευχαριστώ τη χώρα σας για τον μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Φινλανδία που υποδεχόμαστε κάθε χρόνο. Και προσβλέπουμε στη διεύρυνση της συνεργασίας μας και στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, εκτιμούμε τη συνεργασία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρατε τις συζητήσεις μας στο Συμβούλιο των Υπουργών. Είχαμε δε, την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Και άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάλυσή σας, τη φινλανδική ανάλυση. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα σταθεί δίπλα στους εταίρους της ΕΕ, τηρώντας πλήρως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Υποστηρίζουμε τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών. Και φυσικά, καταδικάζουμε τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Ανησυχούμε εξαιρετικά για οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση στην Ουκρανία. Έχουμε μία Ελληνική Κοινότητα που αριθμεί 150.000 ομογενείς, οι οποίοι ζουν εκεί, ιδίως στη συγκεκριμένη περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη. Και επίσης Ελληνική Κοινότητα που ζει και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Έχουν υποφέρει πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Μόλις χθες, υπήρξαν νεκροί ανάμεσά τους, σε άσχετο περιστατικό, στο οποίο ενεπλάκησαν Ουκρανοί στρατιώτες. Έχουμε καλέσει και θα συνεχίσουμε να καλούμε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση. Να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα γεγονότα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Και φυσικά υπογράμμισα ότι ειδικά στις δύσκολες στιγμές πρέπει να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Άδραξα αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβω ότι θεωρούμε τη Ρωσία ως μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Θα ταξιδέψω ο ίδιος στη Μόσχα σε δύο μέρες, μετά από πρόσκληση του Sergey Lavrov. Καθώς ομιλούμε για προκλήσεις κατά του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, είχα την ευκαιρία, και σας ευχαριστώ για αυτό, να σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. Οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και Σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων.

Χαιρετίζουμε τις κατηγορηματικές δηλώσεις των εταίρων και των Συμμάχων μας ως προς το ζήτημα αυτό. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι επιδιώκουμε πάντα έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, έναν διάλογο όμως που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αγαπητέ Pekka, θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Άγκυρα. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη και ζεστή φιλοξενία σας."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.