Ν. Δένδιας | Θα θέλαμε να προσφέρουμε στην Αγκόλα κάθε βοήθεια

Ν. Δένδιας | Θα θέλαμε να προσφέρουμε στην Αγκόλα κάθε βοήθεια

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας, Esmeralda Mendonça:

Αγαπητή κ. Υφυπουργέ, είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στη Λουάντα σήμερα.

Η Ελλάδα έγινε δεκτή ως Συνεργάτης Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουζόφωνων Χωρών (CPLP) τον περασμένο Ιούλιο. Η απόφαση ελήφθη κατά την τελευταία Υπουργική Σύνοδο που διεξήχθη υπό την Προεδρία της Αγκόλας εδώ στη Λουάντα.

Και θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω επί τη ευκαιρία την Αγκόλα για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία, ελπίζω, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας.

Αγαπητή κ. Υφυπουργέ,

Λυπάμαι που ο αγαπητός μου φίλος Tete δεν είναι εδώ μαζί μας σήμερα, αλλά παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να του μεταφέρετε την πρόσκλησή μου να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ στη Λουάντα, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στην Αγκόλα.

Και είμαι εδώ, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, προκειμένου να αναπτύξουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας.

Γιατί είναι πολύς ο χρόνος που πρέπει να αναπληρώσουμε.

Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη Διμερή Συνεργασία είναι η πρώτη Συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Αγκόλας.

Oι δυνατότητες που υπάρχουν, για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, είναι τεράστιες.

Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά μεταξύ μας, ενώ έχουμε κοινές απόψεις σε πολλά πράγματα.

Η Αγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS, η οποία για την Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική Σύμβαση, καθότι ως ναυτικό έθνος μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Παρεμπιπτόντως δε, η Αγκόλα επικύρωσε την UNCLOS πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα.

Θα θέλαμε να προσφέρουμε στην Αγκόλα κάθε βοήθεια, εάν η Αγκόλα το επιθυμεί, να εκπαιδεύσει προσωπικό σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας.

Θα θέλαμε επίσης, να απευθύνουμε στην Αγκόλα πρόσκληση, εάν υπάρχει τέτοια βούληση εκ μέρους της, να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Διότι η Αγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής.

Και η Αφρική διαθέτει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό στον κόσμο.

Είμαστε επίσης εδώ για να βοηθήσουμε, εάν η Αγκόλα επιθυμεί τη βοήθειά μας, στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αποδεχτώ την πρόταση της αγαπητής συναδέλφου μου, Υφυπουργού Εξωτερικών, για μία τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αγκόλα, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την προθυμία της να ψηφίσει υπέρ της Ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Θα επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μου και την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής μου στον Πρόεδρο της Αγκόλας, με τον οποίο θα συναντηθώ σε λίγο.

Επίσης, επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι εδώ κομίζοντας 100.000 δόσεις εμβολίων ως ηθική υποχρέωση προς την Αγκόλα, προκειμένου να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Και θα είμαστε εδώ για να αποστείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Αγκόλα τα χρειαστεί. Και επίσης για να βοηθήσουμε τη χώρα αυτή με το λογισμικό που απαιτείται για τη διενέργεια των εμβολιασμών, εφόσον η ίδια το ζητήσει.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θεωρώ την παρουσία μου εδώ ως την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας, στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αγκόλας.

Και ελπίζω να συναντήσω τον αγαπητό μου φίλο Υπουργό Tete António στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Επίσης δε, θα μεταφέρω στον Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Ελλάδα όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη σπουδαία ευκαιρία που μου δώσατε να βρίσκομαι εδώ στη Λουάντα σήμερα.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.