Μ. Γκάγκα | Η επέλαση της «Όμικρον» απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη

Μ. Γκάγκα | Η επέλαση της «Όμικρον» απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη

Ακολουθεί η ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Δήλωση της Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Δυστυχώς σήμερα έχουμε πολλά κρούσματα. Έχουμε 35.580 κρούσματα και 636 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι. Είχαμε επίσης 72 θανάτους.

Η επέλαση της «Όμικρον» απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη. Τα τελευταία κρούσματα, που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο, είναι πάνω από το 60% «Όμικρον» και πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερα στις σημερινές μετρήσεις.

Άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Και ο τρόπος είναι να φοράμε μάσκες και τώρα, γιορτινές ημέρες και αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς και μεθαύριο, που θα δούμε τους δικούς μας, να μην τους δούμε αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Να έχουμε κάνει τεστ αν μπορούμε και να φοράμε μάσκα, να είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε βγει αυτές τις ημέρες και έχουμε να δούμε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγουμε.

Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να μην μεταφέρουμε τη νόσο μέσα στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας, στους δικούς μας ανθρώπους τους μεγαλύτερους και βέβαια και σε όλους τους άλλους από εκεί πέρα.

Οι μέρες είναι γιορτινές, είναι σημαντικό να αισθανθούμε καλά. Να μη φοβόμαστε, να μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Θα σας πει για τα τεστ η κυρία Παπαευαγγέλου, για τα PCR, για το τι συνιστούμε για την καραντίνα, όλα αυτά θα τα ακούσετε.

Εγώ αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μη μεταδοθεί η νόσος και την προσοχή στις επαφές, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και μαζί με αυτά, την αιμοδοσία.

Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό θέμα με μειωμένες ποσότητες αίματος που δίνεται για αιμοδοσία. Έχουμε πάρα πολλούς συνανθρώπους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από μετάγγιση. Άρα όσοι μπορούμε είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δώσουμε αίμα αυτές τις ημέρες και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται, να το έχουν.

Με αυτά να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά και θα είμαι εδώ για τις ερωτήσεις. Ευχαριστώ. Χρόνια πολλά.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.