Μ. Γκάγκα | "Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη"

Μ. Γκάγκα | "Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη"

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και συζήτησε με ιατρούς, νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό για τα ζητήματα που απασχολούν το νοσοκομείο και το ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως: "Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ως υπουργείο και κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λύσεις και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με συνέχεια και συνέπεια, ώστε το μοναδικό ίδρυμα, νοσοκομειακό, δευτεροβάθμιο, πού βρίσκεται στο Ρέθυμνο, να μπορεί να είναι όσο το δυνατό καλύτερο, σε ό,τι αφορά στελέχωση και υποδομές. Βρέθηκα εδώ για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους τα θέματα που τους απασχολούν στο νοσοκομείο, ώστε να είναι ευχαριστημένο τόσο προσωπικό που είναι το άλφα και το ωμέγα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αλλά και ο κόσμος και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου.

Η συζήτηση κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο οξυμένη μιας και υπάρχει κάποια κόπωση. Όπως ξέρετε το ΕΣΥ ταλαιπωρείται πολλά χρόνια, από μνημόνια, όπως όλος ο δημόσιος τομέας. Κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, άρα υπάρχουν κενά και βέβαια η κούραση της πανδημίας που είναι σαφής και υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο έχουμε προκηρύξει θέσεις και θα προκηρύξουμε εκ νέου και άλλες. Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό, στο νοσοκομείο που έχουν έρθει και άλλες ειδικότητες όπως ρευματολόγος, νευρολόγος, αλλά μας απασχολεί έντονα η Παθολογική Κλινική. Θα συνεχίσουμε να προκηρύσσουμε θέσεις. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των παθολόγων και θέλουμε να τονώσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θεωρούμε ότι όπου υπάρχει καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, με τα προγράμματα Δοξιάδη και Φώφης Γεννηματά, μιας και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άρρωστος που έχει ένα πρόβλημα, να μπορεί να το λύσει άμεσα. Και αν δεν το λύσει στην πρωτοβάθμια δομή, να παραπέμπεται αυτόματα με συγκεκριμένα ραντεβού στη δευτεροβάθμια δομή και αν χρειάζεται διακομιδή, αυτή να γίνεται οργανωμένα και πιστοποιημένα χωρίς να ταλαιπωρείται ούτε ο γιατρός ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό ούτε ο ίδιος ο ασθενής και οι συγγενείς του.

Το υπουργείο και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται πάρα πολύ να αισθανθούν όλοι, ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ότι υπάρχει αισιοδοξία και ένα καλό κλίμα, διότι αυτό βοηθάει στο να πάνε τα πράγματα μπροστά. Να γίνει κατανοητό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να λυθούν όσο γίνεται περισσότερο τα προβλήματα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Για αυτό και θα γίνουν προκηρύξεις που θα ανακοινωθούν οι θέσεις όλες του νοσοκομείου τον Ιανουάριο και η προκήρυξη θα γίνει τον Φεβρουάριο με την καινούργια πλατφόρμα, ενώ οι κρίσεις θα γίνουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δηλαδή θα αποφασίσει το κάθε νοσοκομείο για τους γιατρούς του. Επεξεργαζόμαστε έναν αριθμό κινήτρων που θα σας ανακοινώσουμε μόλις είναι έτοιμα διότι θέλουμε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για να γίνουν αιτήσεις για τις θέσεις των ιατρών".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.