Σ. Καλαφάτης | Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα σε κοινωνικές δράσεις

Σ. Καλαφάτης | Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα σε κοινωνικές δράσεις

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη”:

Για τις αναπτυξιακές δράσεις που εφαρμόζονται σε Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: “Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους δέκα στόχους που θέσαμε για το 2022 είναι και η ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας και Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου όπως τα έργα (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ) LOC FOOD, TERRA VINO, ALTER TRIP”.

Για τις πράσινες πολιτικές στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επισήμανε: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Προωθούμε πολιτικές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Μέσα σε αυτές πιο σημαντική και μεγαλύτερη δράση είναι η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας”.

Για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης σε νέες κατηγορίες επενδύσεων, όπως αυτές στον τομέα του κινηματογράφου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, τόνισε: “Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχουμε, ήδη, συνδράμει σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, δόθηκε. Για παράδειγμα, συνδράμαμε στον συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Και θα συνεχίσουμε τη συνδρομή μας, όποτε χρειαστεί, αφού οι σύγχρονες μορφές επενδύσεων βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για νέες”

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.