Κώστας Καραμανλής | Τα έργα που υλοποιούμε, υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό

Κώστας Καραμανλής | Τα έργα που υλοποιούμε, υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό

Στον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο των έργων υποδομής σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια  αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τις βιώσιμες Υποδομές και Μεταφορές.

Δίνοντας το στίγμα του ολοκληρωμένου πλάνου έργων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εκπονήσει το Υπουργείο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ συναποτελούν τμήματα ενός πλήρους και συνεκτικού σχεδίου.

«Δεν αποτελούν προϊόν αυτοσχεδιασμού. Αντίθετα, προκύπτουν πλέον ως αποτέλεσμα πραγματικών αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων για την πατρίδα μας», είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να διορθωθεί η έλλειψη ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις Υποδομές και η πλήρης ανωριμότητα μελετών για μια σειρά σημαντικών έργων.

«Τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς δίπλα σε έργα σπουδαία και αναγκαία τα οποία έγιναν, είχαμε και άλλα που, κακά τα ψέματα, δεν ήταν αυτά που πραγματικά χρειαζόμασταν. Άλλα εξυπηρετούσαν μικροκομματικές λογικές που έχαναν τη μεγάλη εικόνα και δεν ήταν προς την κατεύθυνση που θέλαμε να πάμε την τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες».

Επιπροσθέτως ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έργα που ελάχιστα προσέφεραν στον τόπο, στην οικονομία, χωρίς στοιχειώδεις μελέτες κόστους – οφέλους. Μάλιστα, όπως τόνισε, παρά το ότι από το 1981 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται πως έχουν διατεθεί πάνω από 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών, ελάχιστα έχουν πιάσει τόπο.

«Σε αυτές τις στρεβλές αντιλήψεις και τις συνέπειές τους, βάζουμε ένα οριστικό τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Έργα που υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό

Ο Υπουργός, στο σημείο αυτό έκανε ειδική μνεία, στα έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο του υπουργείου, τονίζοντας ότι υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό, λύνουν σοβαρά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά δίνουν και πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.

«Τα έργα υποδομών αποτελούν επενδύσεις με πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία. Το κάθε ευρώ που επενδύεται, γεννά κι άλλα, κι άλλα ευρώ που επενδύονται με τη σειρά τους, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι φέρνουν και ευρεία κινητοποίηση άλλων επιχειρήσεων».

«Δημιουργούν ισχυρές δυναμικές και ενεργοποιούν εσωτερικούς πόρους», ανέφερε και τόνισε ότι «δίνουν ζωή σε ολόκληρες περιοχές και διάχυση της επένδυσης και μεγέθυνση της οικονομίας. Δηλαδή η ανάπτυξη γεννά ανάπτυξη» κατέληξε ο υπουργός.

Ξετυλίγοντας το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στα έργα υποδομών ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη νέα γενιά έργων που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

«Η Ελλάδα, επιτέλους να πρωταγωνιστήσει και να γίνει ένας σύγχρονος και βιώσιμος κόμβος υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επενδύσεις στους τομείς, στους οποίους η στρατηγική μας θέση μάς δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές».

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.