Δ. Κουτσούμπας | Στα μπλόκα των αγροτών στη Λιβαδειά

Δ. Κουτσούμπας | Στα μπλόκα των αγροτών στη Λιβαδειά

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τους αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κομβό του Αϊ-Γιάννη στη Λιβαδειά, με σκοπό να ακούσει τα προβλήματά τους σχετικά με το κόστο παραγωγής. Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως:

"Ως ΚΚΕ ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς στα Μπλόκα. Το ΚΚΕ, το ξέρετε και για τις θέσεις του, τη σταθερότητά του στην υποστήριξη της ελληνικής αγροτιάς, με βάση τα συμφέροντά της, για να ζει στον τόπο της και να καλλιεργεί, αλλά και για την πλήρη υποστήριξή του σε όλα τα δίκαια αιτήματά της, γιατί θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα της αγροτιάς, όπως και των εργαζομένων της χώρας μας, όλων των λαϊκών οικογενειών. Βάζουμε σε προτεραιότητα τα θέματα που τίθενται από την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων και από τους Αγροτικούς Συλλόγους, δηλαδή ότι είναι επιτακτικό ζήτημα να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής, γιατί ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει, όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί.

Αυτό θα γίνει και με το αφορολόγητο πετρέλαιο. Πώς μπορεί να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και δεν μπορεί να είναι για τον Έλληνα αγρότη, ο οποίος είναι αυτός που παράγει ό,τι τρώμε εμείς οι υπόλοιποι, ό,τι τρώει η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, όλη η Ελλάδα, και ποιοτικά και ποσοτικά επαρκή προϊόντα; Επίσης, υπάρχουν τα ζητήματα που τίθενται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα, ειδικά για το αγροτικό ρεύμα, η οποία πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Η επιδότηση, επίσης, των εφοδίων που χρειάζεται ο αγρότης για να καλλιεργήσει. Επίσης, η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη, σε εφόδια, σε μέσα. Υπάρχει επίσης το σοβαρό ζήτημα με τις φυσικές καταστροφές που βιώνει πρώτα απ’ όλα η αγροτιά. Και εδώ μπορούν να παρθούν μέτρα και με υποδομές που πρέπει να φτιαχτούν, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Και, βεβαίως, και όλα τα υπόλοιπα που ζητάτε, ειδικά με τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και η ασφάλιση και η αποζημίωση να είναι στο 100% της παραγωγής. Ιδιαίτερα και τα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες πρέπει να είναι εγγυημένες. Το κύριο είναι να τρώει φθηνά ο καταναλωτής, όχι να λυμαίνονται όλο αυτό τον κόπο της αγροτιάς ο έμπορος, το super market, ο μεγαλέμπορος, ο καπιταλιστής και πάει λέγοντας... και οι διάφοροι μεσάζοντες. Όλα αυτά είναι ένα ολόκληρο πακέτο που σημαίνει ότι χρειάζεται την πολιτική βούληση, τη θέληση και το οικονομικό πρόγραμμα για να το κάνεις

Κι επειδή μεθαύριο θα 'ρθει ο κος Τσίπρας εδώ, θα 'ρθουν και τα άλλα κόμματα, πιθανόν ο κος Ανδρουλάκης, δεν ξέρω οι άλλοι, ρωτήστε τους γιατί στις 23 Νοεμβρίου στη Βουλή τις τρεις προτάσεις - τροπολογίες του ΚΚΕ που ήταν υπέρ των αγροτών δεν τις ψηφίσατε; Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους κυβερνητικούς βουλευτές, ρωτήστε τους γιατί δεν ψήφισαν όλα αυτά ή έστω ένα απ’ αυτά; Για τους Γάλλους φίλους μας έχουμε να πληρώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα. Μέσα από τον αγώνα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Αν κάθεσαι στον καναπέ ή αν περιμένεις μόνο από τους βουλευτές και από τη Βουλή, δεν θα γίνει τίποτα. Στον αγώνα μέσα μπορούν να γίνουν και οι συζητήσεις, να ειπωθούν και οι διαφορετικές απόψεις, γιατί ο καθένας έχει την άποψή του, τη συζητάμε, καταλήγουμε όμως σε κάποια αιτήματα, στο περιεχόμενο του αγώνα μας, με τις μορφές που επιλέγουμε και προχωράμε. Ενωμένοι όλοι οι αγρότες, αλλά ενωμένοι και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί εσείς παράγετε αυτόν τον πλούτο, εσείς παράγετε αυτό που αγοράζει ο εργάτης και θρέφει την οικογένειά του. Άρα, λοιπόν, ο εργάτης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον αγρότη και ο αγρότης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον εργάτη, τον επαγγελματία κι όλοι μαζί ενωμένοι σε συμμαχία για να πάμε μπροστά. Αλλά κάτω, στον δρόμο, μέσα στον Σύλλογο, στο χωριό, στην πόλη, εκεί όπου είναι ο καθένας".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.