Ν. Δένδιας | Βλέπουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα όχι ως διαχωριστικό σύνορο αλλά ως συνδετική γέφυρα

Ν. Δένδιας | Βλέπουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα όχι ως διαχωριστικό σύνορο αλλά ως συνδετική γέφυρα

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια πριν τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, Geoffrey Onyeama

Αγαπητέ μου συνάδελφε,

Εξοχότατε,

Αγαπητέ Υπουργέ Onyeama,

Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αμπούτζα, στη Νιγηρία κατά την πρώτη μου επίσκεψη για το 2022, η οποία κατά μία έννοια είναι συμβολική.

Αλλά επίσης, όπως είχατε την καλοσύνη να επισημάνετε νωρίτερα, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ή, εν προκειμένω, Έλληνα Υπουργού στη Νιγηρία.

Και το πρώτο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου, κύριε, ήταν γιατί αργήσαμε τόσο πολύ. Αν μπορούσα να δώσω μια απάντηση, θα ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε μία καταγεγραμμένη διαφορά μεταξύ μας. Και όταν δεν έχει κανείς διαφορές με κάποιον, τείνει να ξεχνά ότι ακόμη και οι καλύτερες σχέσεις χρειάζονται καλλιέργεια, χρειάζονται ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ πολύ που αναφερθήκατε στην έντονη παρουσία της ελληνικής κοινότητας επιχειρηματιών στη Νιγηρία εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Και σας ευχαριστώ που αναφέρατε ότι οι ελληνικές επωνυμίες είναι πολύ γνωστές σε όλη τη Νιγηρία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δεν ήρθε στη Νιγηρία για να αποκομίσει κέρδος και να φύγει, αλλά έγιναν Έλληνες και Νιγηριανοί ταυτόχρονα, υπηρετώντας και τις δύο χώρες, και τα δύο έθνη, το κοινό μας μέλλον.

Την επόμενη φορά που θα έρθω εδώ -ελπίζω σύντομα- θα επισκεφτώ το Λάγος και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μας, για την οποία, αν μου επιτρέπετε, κύριε, είμαστε πολύ περήφανοι, καθώς είναι η συνδετική μας γέφυρα, μπορεί να αποτελέσει  τη συνδετική μας γέφυρα.

Διαθέτουμε βεβαίως, άλλη μια συνδετική γέφυρα και αναφέρομαι στον καλύτερο μπασκετμπολίστα των Ηνωμένων Πολιτειών και όλου του κόσμου πλέον, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που είναι γνωστός σε  κάθε Έλληνα, ως Γιάννης. Είναι Νιγηριανής καταγωγής, είναι Έλληνας. Αποτελεί άλλη μια συνδετική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών  στον αθλητισμό και είμαστε και οι δύο χώρες πολύ περήφανες για αυτόν.

Οφείλω επίσης να πω ότι μου άρεσε και έπαιζα ποδόσφαιρο από μικρός και πάντα θαύμαζα το ποδόσφαιρο της χώρας σας. Μάλιστα παίξαμε με την εθνική σας ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, μας νικήσατε θριαμβευτικά. Χάσαμε 2-0, αν θυμάμαι καλά, και, οφείλω να πω, δικαίως, καθώς παίξατε πολύ καλύτερα. Και επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Κύπελλο Αφρικής, το οποίο διεξάγεται όσο βρίσκομαι εδώ.

Κύριε, σας θεωρούμε γείτονα χώρα. Και σας θεωρούμε γείτονα, γιατί βλέπουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα όχι ως διαχωριστικό σύνορο αλλά ως συνδετική γέφυρα. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στην Αφρική βρίσκονται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική. Εμείς δεν είμαστε τόσο μεγάλη οικονομία, αλλά είμαστε περήφανο μέλος της ΕΕ και θεωρούμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ της Ευρώπης -καθώς βρισκόμαστε στα νότια σύνορά της- με την Αφρική και τη Νιγηρία.

Επομένως,  θεωρώ ότι με το να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αμπούτζα, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο οποίος στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Buhari, στη νιγηριανή κυβέρνηση και στον νιγηριανό λαό, βρίσκομαι στο σωστό μέρος. Το σωστό μέρος για να ξεκινήσει το 2022.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, σας ευχαριστώ που θεωρείτε σημαντικό το Μνημόνιο που πρόκειται να υπογράψουμε αμέσως μετά. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συμφωνιών που επεξεργαζόμαστε και ελπίζω ότι θα συνάψουμε σύντομα. Επιτρέψτε μου επίσης να σας προσκαλέσω ανοιχτά να έρθετε να μας επισκεφτείτε στην Αθήνα, όπου θα διαπιστώσετε, κύριε, ότι είμαστε πολύ φιλόξενοι.

Και επίσης, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο θα ήθελα να αναφέρω, κλείνοντας αυτήν την εισαγωγική μου επισήμανση. Είμαι ευτυχής που συμβολικά φέρνω ένα «δώρο» στη νιγηριανή κοινωνία και στον νιγηριανό λαό. Πρόκειται για σχεδόν ένα εκατομμύριο εμβόλια. Όλος ο κόσμος υποφέρει από την COVID-19, όλοι μας. Υπάρχει εντούτοις, ένα τεράστιο επίτευγμα μέσα από αυτό το δεινό, δηλαδή ότι κατανοούμε ξεκάθαρα, όλοι μας, ότι είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα. Ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, εάν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Και ότι η υγεία είναι παγκόσμιο αγαθό. Και όλοι μας έχουμε την ηθική υποχρέωση να παρέχουμε βοήθεια όποτε και όπου αυτή είναι αναγκαία.

Είμαι λοιπόν εξαιρετικά ευτυχής για αυτή τη μικρή συνεισφορά στον νιγηριανό λαό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ευτυχισμένο το νέο έτος 2022 και να εκφράσω την ελπίδα ότι θα σας δω σύντομα στην Αθήνα. Διαθέτουμε πολύ ικανούς Πρέσβεις, και οι δύο χώρες, επομένως θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψής σας.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.