Κ. Μητσοτάκης προς Ερντογάν | "Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις Ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση"

Κ. Μητσοτάκης προς Ερντογάν | "Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις Ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση"

Το πρωί της Τρίτης 7 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την Τουρκία πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της, ενώ τόνισε πως η στάση της Τουρκίας είναι γραφική σε αυτά τα ζητήματα. Επιπλέον, για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: "Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, εγώ δεν του κρατάω μούτρα αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση. Είχαμε και στο παρελθόν εντάσεις στη ρητορική της Τουρκίας που σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους πόσο μάλλον σε μια εποχή που έχουμε την ένταση με τη Ρωσία. Δε χρειαζόμαστε πρόσθετες εντάσεις στα πλαίσια της συμμαχίας.

Οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία είναι δυσάρεστες. Και εγώ είχα την εντύπωση πως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δε θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή. Έναν μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δε θα την οδηγήσει πουθενά. Είναι υποχρέωση της χώρας να εγείρει το ζήτημα αυτό της Τουρκικής προκλητικότητας στα διεθνή φόρουμ και να ζητά τη στήριξη των συμμάχων και αυτή ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα"

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο υγείας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης, λέγοντας πως: "Έχουμε πει διαχρονικά το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι είναι υπόχρεωσή μας να κρατάμε εφεδρείες. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των καυσίμων που έγινε μια παρέμβαση μέσα από το fuel pass και το ζήτημα των τροφίμων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Θυμίζω ότι για να χρηματοδοτήσουμε την παρέμβαση στην ενέργεια πήραμε την τολμηρή απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών. Είμαστε σε μια παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το τέλος της αξιολόγησης και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.