Κ. Μπακογιάννης στη Σύνοδο του Δικτύου Β40 | "Στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια"

Κ. Μπακογιάννης στη Σύνοδο του Δικτύου Β40 | "Στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια"

Ολοκληρώθηκε σήμερα, 24 Ιανουαρίου, η διήμερη Σύνοδος του Δικτύου Β40 στην Τεχνόπολη, κατά την οποία περισσότεροι από 70 δήμαρχοι από πόλεις των Βαλκανίων συναντήθηκαν για να συζητήσουν για λύσεις σε κοινά περιφερειακά προβλήματα, καθώς και για να ενισχύσουν τη διπλωματικές τους σχέσεις, μέσω συνεργασιών σε διάφορους τομείς. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε πως: "Αυτές τις τελευταίες 48 ώρες, όλες και όλοι μαζί, ενισχύσαμε τα θεμέλια του ευρύτερου μας οράματος. Της διαβαλκανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Και όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι. Για ένα αύριο καλύτερο, συγκροτημένο, συλλογικό, ένα αύριο για όλες και όλους. Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη της Προεδρίας, η Αθήνα στοχεύει να επιδιώξει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η ενεργός συνεργασία των μελών γύρω από τομείς-κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων μας. Με προορατικό ορίζοντα, με συμμετοχή αλλά κυρίως με συμμετοχικότητα. Με δράσεις προσιτές για όλους και με ανοιχτές συμπεριληπτικές διαδικασίες. Γιατί οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Να είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα στην περιοχή.

Η κύρια προτεραιότητά στη διάρκεια της Προεδρίας μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχικότητα, δηλαδή την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή όλων των πόλεων –μελών στις δραστηριότητες του Δικτύου. Για την Αθήνα η Προεδρία δεν είναι άσκηση εξουσίας. Είναι υπηρεσία. Ευκαιρία για δούναι και λαβείν με κοινά οφέλη. Όχι εις βάρος του άλλου, μα για το καλό όλων. Με πυξίδα την αποτελεσματικότητα θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο της Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή διαμόρφωσε τη στρατηγική και έθεσε τους συγκεκριμένους άξονες συνεργασίας του Δικτύου μας. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις κοινές προτεραιότητες, και να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από τη συζήτηση στη δράση. Οι έξι άξονες της Προεδρίας είναι:

1) Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2) Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

3) Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών

4) Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη

5) Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας

6) Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Είναι σημαντικές αυτές οι συνεργασίες διότι μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις με κοινό παρανομαστή. Θα αυξήσουμε την αξία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου μας. Και κυρίως, θα δώσουμε θεσμική διάσταση στη συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια. Όλα θα ήταν κενά λόγια, εάν δε στηρίζαμε και δεν υποστηρίζαμε την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μας. Πρέπει να διερευνήσουμε την πολύ ουσιαστική πρόταση του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη δυνατότητα δημιουργίας μίας κοινής Πράσινης Τράπεζας. Τι πιο κοινό και πιο ωφέλιμο από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη με όλες της τις αδυναμίες, με όλες της τις αντινομίες, παραμένει η πιο ευγενής προσπάθεια στην ταραγμένη μας ιστορία, για να βάλουμε την ειρήνη απέναντι στον πόλεμο, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων πάνω από κάθε συμφέρον και εξουσία. Ξεκινώντας από κάτω, να φτάσουμε ψηλά. Με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους. Να διασφαλίσουμε την ειρήνη, να θωρακίσουμε την ασφάλεια και να καλλιεργήσουμε τη Δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής, ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα Βαλκάνια που θέλουμε. Στις μέρες μας σκοτεινές δυνάμεις επιβουλεύονται τη Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία είναι μια αέναη προσπάθεια ισορροπίας και μέτρου. Μόνο όπου υπάρχει σεβασμός της ελευθερίας και των δικαιωμάτων αντέχει η Δημοκρατία. Αγαπητοί συνάδελφοι, στις μέρες μας, είναι πολλές οι σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Εμείς ως οι πιο άμεσοι αντιπρόσωποι των λαών μας, έχουμε το χρέος αλλά και τη δυνατότητα να την προστατεύσουμε. Οι πόλεις μας αποτελούν θεσμικά εργαστήρια που μάς επιτρέπουν να θωρακίσουμε και να εξελίξουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες τους. Με τόλμη, φαντασία και επιμονή μπορούμε να καθιερώσουμε αντιπροσωπευτικούς και συμπεριληπτικούς τρόπους τοπικής διακυβέρνησης. Να τους επιδείξουμε, να πειραματιστούμε, να συνεργαστούμε να προχωρήσουμε. Αν όχι εμείς, ποιοι;

Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο. Και ότι οι Δήμοι οφείλουν να το πάρουν πάνω τους, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, να στείλουμε τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα. Όλοι μαζί γιατί η συνοχή, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα των Βαλκανίων εξαρτάται άμεσα από τη δική μας δράση και τη θέση μας στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να τη δώσουμε ενωμένα, συντονισμένα και σταθερά. Η Ευρώπη μάς χωράει όλους και μάς έχει όλους ανάγκη. Είμαστε δίκτυο πόλεων, δίκτυο ανθρώπων. Αν βρούμε τους τρόπους να το εμπλουτίσουμε με την αστείρευτη ενέργεια και τον δυναμισμό των πολιτών μας θα πετύχουμε πολλαπλά."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.