Γ. Οικονόμου | Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους

Γ. Οικονόμου | Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους

Ακολουθούν σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» : 

Σταθερή στρατηγική, αναγκαίες προσαρμογές ανάλογες με τα δεδομένα

Είναι απολύτως κατανοητό πως η κούραση -γιατί η πανδημία κρατάει πια περίπου δύο χρόνια- έχει δημιουργήσει θυμό για διαφορετικά πράγματα. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν υπάρχει απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που να είναι ευχάριστη, μετά από δύο χρόνια. Δεν είναι μόνο εδώ, είναι σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα στην Πορτογαλία, στη Γερμανία, παντού.

Όταν τα δεδομένα αλλάζουν με τόσο δυναμικό τρόπο, οφείλεις τάχιστα, ακόμη και την επόμενη ημέρα, να προσαρμοστείς σ’ αυτα. Δεν είναι ξένο αυτό από τη στρατηγική μας. Πήραμε  μέτρα  για να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, για λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς, για τον κόσμο της εστίασης, του λιανεμπορίου, τον κόσμο που το έχει ανάγκη να βγει.    Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που υπήρχε, για να κάνουμε το ίδιο την Πρωτοχρονιά. Πήγαμε σ’ αυτή τη στρατηγική γιατί ήμασταν πίσω, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό,τι αφορά  την «Ο». Παρακολουθούσαμε τα κρούσματα και με τα μέτρα που πήραμε -αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη αυτής της λεπτής ισορροπίας- σώσαμε την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και όλη την προηγούμενη περίοδο από το Σεπτέμβριο μέχρι εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να γίνει αυτό και την Πρωτοχρονιά. Όταν είδαμε τα κρούσματα που έφθασαν σ’ αυτό το επίπεδο, φέραμε χρονικά τα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, σε χώρους υπερμετάδοσης, πιο νωρίς και κατά τι πιο αυστηροποιημένα.

Σε μία κατάσταση, που είναι τόσο δυναμική, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην προσαρμοστείς γρήγορα. Το βλέπουμε, άλλωστε, να γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε κανείς να μας πει ότι αιφνιδιαζόμαστε, αν στα βασικά, στα κομβικά της πανδημίας, δεν είχαμε πάρει, από την πρώτη στιγμή, σαφείς αποφάσεις. Στον εμβολιασμό, πρώτοι ξεκινήσαμε, στο άνοιγμα της τρίτης δόσης σε όλη την Ευρώπη, Πρώτοι ξεκινήσαμε την αναμνηστική δόση στο τρίμηνο. Διαθέσαμε δωρεάν 83.000.000 self-test σε πάνω από 7.000.000 Έλληνες, από τον Απρίλιο μέχρι τώρα. Δεν λέω ότι τα self-test και τα rapid test πιάνουν 100%. Έχουν, όμως, έναν πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Έχουν εντοπίσει περιστατικά, στα σχολεία, τα οποία στη συνέχεια ελέγχθηκαν με μοριακό τεστ. Είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης που τον ακολουθούν και άλλες χώρες και μας έχει βοηθήσει να εντοπίσουμε πάρα πολλά κρούσματα.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.