Αλ. Τσίπρας | "Έχουμε διπλή αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών, από τους παρόχους ενέργειας και από το ίδιο το κράτος" (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας | "Έχουμε διπλή αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών, από τους παρόχους ενέργειας και από το ίδιο το κράτος" (βίντεο)

Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη δημοσιογράφο, Στέλλα Γκαντώνα, κατά τη διάρκεια της 30ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ:

"Ειδικά για τον τουρισμό, το ανθρώπινο δυναμικό είναι κεφαλαιώδες. Ακούω φέτος από παντού ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού και πιστεύω ότι σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες. Και αυτό προφανώς δεν είναι απόλυτη ευθύνη των ανθρώπων τουρισμού, αλλά ευθύνη αυτών που βάζουν το πλαίσιο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο εργασίας που θα αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Σήμερα, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς, πλήττονται από τον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας, πλήττονται από τον πληθωρισμό που τρέχει με 11% και από τα προϊόντα που φέτος έχουν αυξηθεί 20% και 30%. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια στην Ελληνική οικονομία εις βάρος όλων των πολιτών, κυρίως όμως εις βάρος των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης: Από τους παρόχους ενέργειας και από το ίδιο το κράτος.

Δεν είναι έντιμο κατά την άποψή μου να αυξάνεις τα έσοδα στα ταμεία λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους πολίτες, κρατώντας υψηλό το ΦΠΑ με πληθωρισμό 11% και μετά να λες έχω λεφτά τώρα να τα δώσω στοχευμένα και μάλιστα υπηρετώντας μία προεκλογική λογική. Μας κατηγορούσε ο κ. Μητσοτάκης τα χρόνια των μνημονίων ότι είχαμε επιδοματική πολιτική. Αλλά είχαμε επιδοματική πολιτική, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας που δεν μας άφηνε να κάνουμε πολιτική. Και έρχεται ο ίδιος τώρα, χωρίς καμία τρόικα, και τα παίρνει με το ένα χέρι από τους πολίτες και με το άλλο δίνει στοχευμένα ενόψει εκλογών.

Για να ανασάνουμε από αυτό το κύμα της ακρίβειας που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να πάμε σε γενναίες παρεμβάσεις: Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: Είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι θα κερδίσει, είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί και έχει αποφασίσει να αποδράσει. Αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι θα κερδίσει, νομίζω ότι έχει πολύ ανόητους συμβούλους. Διότι το θέμα συζήτησης το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έξω έπεσαν όλες οι προβλέψεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ψάχνει να βρει αιτιολογία της απόφασής του για πρόωρες εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και στη στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Θεωρώ ότι αν πραγματικά τον νοιάζει το πολιτικό κλίμα, υπάρχει ένας τρόπος να έχουμε μία συνεννοημένη και πολιτισμένη αντιπαράθεση πάνω σε προγράμματα, χωρίς τοξικότητα. Να μας πει ότι έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, και να συμφωνήσουμε και εμείς σε αυτό."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.