Θ. Πλεύρης | Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διασκέδαση και ειδικά των ορθίων και τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση

Θ. Πλεύρης | Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διασκέδαση και ειδικά των ορθίων και τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση

Ακολουθούν σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, που πήρε μέρος την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου: 

Σήμερα, μέχρι αυτή την ώρα, έχουμε ξεπεράσει τις 15.000 κρούσματα. Όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων

Αυτή τη στιγμή, επειδή επικρατεί η «Όμικρον» πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να μας δημιουργεί κανένα πανικό ότι θα δούμε αριθμούς, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που βλέπαμε ως τώρα.

Σήμερα, δηλαδή, στα πρωινά κρούσματα, είμαστε άνω των 15.000 στην πρωινή εκτίμηση, που σημαίνει ότι θα έχουμε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από κάθε άλλη φορά σε πάρα πολλές χιλιάδες τεστ, ακριβώς επειδή η «Όμικρον» έχει μία τρομακτική μεταδοτικότητα και απλά αυτή τη στιγμή, αυτό οποίο βλέπουμε είναι ότι έχει λιγότερα συμπτώματα.

Να σας θυμίσω ότι χθες με 100.000 τεστ είχαμε περίπου 9.500 κρούσματα και τώρα στα 550.000 τεστ έχουμε 15.000 κρούσματα. Επειδή, λοιπόν, εμείς δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων, παρόλο που δεν δίνουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα παρακολουθούμε τα κρούσματα και αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων που θα έχουμε σήμερα, ενδεχομένως και αύριο, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα τα οποία πήραμε αργούν, θα χρειαστεί να έρθουν και νωρίτερα. Δηλαδή, το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή και για αυτό το λόγο θέλουμε είμαστε απόλυτα ειλικρινείς προς τους πολίτες ότι αυτό που προέχει είναι η Δημόσια Υγεία.

Θέλουμε και προσπαθούμε τα μέτρα να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου. Όμως, η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα εάν συνεχίσει και αύριο, θα είναι, προφανώς, αντικείμενο εκτίμησης στην Επιτροπή σε συνδυασμό βέβαια και με την πίεση που θα έχει προκληθεί αυτό το τριήμερο – τετραήμερο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άρα, είναι όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση βάσει της πορείας της πανδημίας.

Τα μέτρα μάς τα έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και είναι μέτρα αρκετά περιοριστικά. Υπάρχει μόνο το σκέλος της μουσικής που έχουμε αφήσει ανοιχτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα αναφορικά με το ωράριο.

Πάντοτε είναι ανοιχτά τα δεδομένα, αναλόγως με το πώς κινείται η πανδημία, αλλά στο βαθμό που αυτό δεν μεταφέρεται σε πίεση στο σύστημα, περισσότερο μας απασχολεί αν αυτά μέτρα να εφαρμοστούν σε προηγούμενο χρονικό πλαίσιο, πράγμα που μας απασχόλησε και εχθές στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ήμουν σε όλη τη διάρκειά της μέσα και ήταν ένας εύλογος προβληματισμός.

Άρα η παρακολούθηση των κρουσμάτων και η πίεση θα μας δείξει αν τελικά δεν θα παραμείνουμε στην εφαρμογή από τις 3/1 ή αν θα χρειαστεί να το πάμε από πιο νωρίς.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.