Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων | "Το να φέρνεις εργαζομένους από τρίτες χώρες θεωρείται ταμπού, αλλά τα ταμπού είναι για να σπάνε"

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων | "Το να φέρνεις εργαζομένους από τρίτες χώρες θεωρείται ταμπού, αλλά τα ταμπού είναι για να σπάνε"

Στην έλλειψη προσωπικού στους χώρους εστίασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, λέγοντας ότι: "Το εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που προ δεκαετίας τροφοδοτούσε με εργαζόμενους τις Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, έχει πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία και χώρες όπως το Μπαγκλαντές. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αυτό το διάστημα, οι οποίες θα βελτιώσουν τους τρόπους προσέλκυσης μετακλητών εργαζομένων. Το να φέρνεις εργαζομένους από τρίτες χώρες θεωρείται ταμπού, αλλά τα ταμπού είναι για να σπάνε. Οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να έχουν Έλληνες εργαζομένους, αλλά δυστυχώς δεν τους βρίσκουμε.

Στόχος είναι να έρχονται συγκεκριμένοι άνθρωποι, πιστοποιημένοι, με συμβάσεις έξι έως εννέα μηνών, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες όπως οι Έλληνες. Δε βλέπω το ζήτημα να λύνεται το 2023, αλλά πρέπει να συνδυάσουμε προγράμματα και διάλογο, για να έχουμε αποτελέσματα το 2024. Μέσα στο σκηνικό αυτό εντάσσεται και η σκέψη να δημιουργηθούν visa centers, για παράδειγμα, σε χώρες της Ασίας από όπου μπορούν να προέλθουν τέτοιοι εργαζόμενοι, ώστε να διευκολύνεται η έκδοση βίζας D. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και από την κυρία Βούλτεψη για τους περίπου 35.000 μετανάστες, που έχουν πολιτικό άσυλο και βρίσκονται στα camps, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και μπορούν να μπουν στη διαδικασία εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να προλάβουμε τη σεζόν".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.