Ρουβίκωνας | Παρέμβαση στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Ρουβίκωνας | Παρέμβαση στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουλίου, ομάδα ατόμων που ανήκουν στον Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το ζήτημα των αμβλώσεων. Ειδικότερα, η ομάδα του Ρουβίκωνα ανέφερε πως η διαχείριση των αμβλώσεων είναι ζήτημα ελευθερίας και ένα ανθρώπινο δικαίωμα της γυναίκας, ενώ τόνισε ότι δεν αποτελεί μόνο ένα φεμινιστικό επίδικο. Συγκεκριμένα, ο Ρουβίκωνας εξήγησε πως: "Η απαγόρευση των ασφαλών αμβλώσεων ισοδυναμεί με καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων ελευθεριών. Η επίθεση σε γυναικεία κεκτημένα εντάσσεται σε μια ευρύτερη αυταρχική πολιτική που νομιμοποιεί στην κοινή γνώμη κατασταλτικούς και τιμωρητικούς νόμους και κυρώσεις. Επομένως δεν μπορεί να αποκοπεί από το συνολικό πλέγμα εξουσίας που εφαρμόζει διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή και την τάξη. Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών είναι αδιαχώριστες από το δικαίωμα στην περίθαλψη κάθε ανθρώπου και μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση.

Χωρίς αναπαραγωγική υγεία οι γυναίκες δεν μπορούν να ασκήσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους, μεταξύ άλλων και στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σχετικά με τη σεξουαλική υγεία οι γυναίκες έχουν από ελλιπή ως μηδενική ενημέρωση γύρω από θέματα αντισύλληψης, μητρικής υγείας, σεξουαλικών νοσημάτων και άλλων γυναικολογικών προβλημάτων. Χωρίς εκπαίδευση των κοινωνιών πάνω σε αυτά τα ζητήματα οι γυναίκες δε θα μπορέσουν να βιώσουν μια ασφαλή σεξουαλική ζωή, δε θα μπορέσουν να αποφασίσουν για εκείνες το πότε και το αν θέλουν να κυοφορήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά. Η έλλειψη ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης σε ένα κόσμο ασφυκτικά πατριαρχικό εντείνει και το φαινόμενο της φυσικής και σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες και λόατκι άτομα. Η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση, οι γυναικοκτονίες και το πώς αυτά αντιμετωπίζονται από την κατεστημένη ηθική, είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα μερικώς καταγεγραμμένη σε στατιστικές και μελέτες.

Το μη αναπαραγωγικό σεξ δαιμονοποιείται. Οι γυναίκες που διακόπτουν ηθελημένα μια κύηση, ή ακόμα χειρότερα όσες δεν επιθυμούν εξαρχής παιδιά, παρεκκλίνουν από τη βιολογική και εθνική τους αποστολή. Τα πατριαρχικά στερεότυπα υποβάλουν τις επιθυμίες των γυναικών και τα κράτη επιβάλουν νόμους για τα σώματά τους. Η αντισύλληψη, η σύλληψη, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και οι αμβλώσεις γίνονται εργαλεία ελέγχου της γυναικείας αναπαραγωγικής συμπεριφοράς. Χρησιμοποιούνται από συντηρητικούς και θρησκευτικούς κύκλους ως μέσο επιτήρησης των γυναικείων σωμάτων με στόχο να περιοριστεί η ελεύθερη βούλησή τους, όχι μόνο για το αν επιθυμούν τη μητρότητα ή όχι, αλλά και το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τερματίσουν μια ανεπιθύμητη κύηση.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν ακόμα ισχυρές απαγορεύσεις γύρω από τις αμβλώσεις. Το πρόσφατο παράδειγμα της Πολωνίας επιβεβαιώνει τι φέρνει η ποινικοποίησή τους. Το 2020 το δικαστήριο έκρινε ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι παράνομες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ένα έμβρυο έχει διαγνωστεί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο γενετικό ελάττωμα. Γυναίκες ακόμα και με σοβαρές επιπλοκές κύησης πέθαναν στα κρεβάτια νοσοκομείων, μένοντας αβοήθητες από γιατρούς που επικαλούνταν την ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμα και όσες επιθυμούσαν τη μητρότητα άλλα με ασφαλείς συνθήκες, έτυχαν άρνησης περίθαλψης ενώ βρίσκονταν σε επείγουσα μαιευτική κατάσταση. Η 37 ετών Agnieszka T, και η 30 ετών Ισαβέλλα ήταν οι πρώτες νεκρές του νόμου, ένα χρόνο μετά τη θέσπισή του στην Πολωνία. Στην Ιρλανδία το 2012 η 31 ετών Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, αφέθηκε να πεθάνει βασανιστικά από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά τη διάρκεια αποβολής του εμβρύου. Αυτές οι γυναίκες δολοφονήθηκαν, όχι από κομπογιαννίτες χασάπηδες σε αυτοσχέδια ιατρεία, άλλα από πιστοποιημένους ιατρούς, σε κρεβάτια νόμιμων κλινικών με τις ευλογίες ακροδεξιών κυβερνήσεων και εκκλησίας.

Στην Ελλάδα όπου η ελεύθερη χωρίς προϋποθέσεις άμβλωση είναι θεσμοθετημένη από το 1986, αντηχούν μέχρι και σήμερα αναχρονιστικές ακροδεξιές κορώνες που συντηρούν το ιδεολόγημα της αναπαραγωγής ως εθνικό και δημογραφικό καθήκον. Οι γυναίκες που δε θέλουν να εξαναγκάζονται σε ανεπιθύμητες κυήσεις χαλάνε το εθνικιστικό αφήγημα περί φυλετικής ομοιογένειας και ενίσχυσης του εθνικού σώματος με νέο αίμα. Κάτι θλιβερές οργανώσεις pro life σε συνεργασία με τον κλήρο και την κυβέρνηση ΝΔ αποπειράθηκαν να βάλουν ξανά στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναπαραγωγής και της ευθύνης που έχει κάθε γυναίκα να εκπληρώσει το βιολογικό της καθήκον, ρίχνοντάς τους παράλληλα την ευθύνη για τη γραμμή διαδοχής και την κληρονομική συνέχεια των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού. Το έμβρυο αντιμετωπίζεται ως προσωπικότητα, ως οντολογικά αυτοτελές πρόσωπο που αποκτάει ψυχή. Η άμβλωση αντιμετωπίζεται ως τραγωδία και στίγμα για τη ζωή μιας γυναίκας και καταστροφική για την υγεία της. Δεν ισχύει αυτό. Η άμβλωση είναι από τις πιο ασφαλείς ιατρικές πράξεις για την υγεία και τη ζωή μιας γυναίκας όταν γίνεται με ασφαλή τρόπο, και είναι κομμάτι βασικής ιατρικής περίθαλψης.

Εκτιμάται πως σε όλο τον κόσμο μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε εθελούσιο τερματισμό, ανεξαρτήτως συνθήκης. Ένας στους 8 θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνες παγκοσμίως, οφείλεται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις. Η απόφαση της 24ης Ιουνίου είναι τιμωρητική, όχι μόνο για εκείνες που επιθυμούν την άμβλωση, αλλά για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιλέξει ελεύθερα και συνειδητά τη μητρότητα ή όχι.. Η επίθεση στις γυναίκες στις ΗΠΑ είναι υπόθεση όλων μας. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε ασφαλή δωρεάν και ελεύθερη άμβλωση είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας να ορίζει το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της όπως επιθυμεί είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Δεν έχει προύποθέσεις, ούτε εξαιρέσεις. Ασφαλείς, ελεύθερες και δωρεάν αμβλώσεις για όλες. Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.