Σωτήρης Τσιόδρας | "Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση"

Σωτήρης Τσιόδρας | "Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση"

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας ανέφερε πως σταδιακά θα ξεκινήσει η επάνοδος στην κανονικότητα, με τη μετάλλαξη Omicron να οδηγεί σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ημερίδα Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο καθηγητής ανέφερε:

"Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως να είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση. Η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Για την Ευρώπη το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα. Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: "Μην ξεγελιέστε, η Omicron θα μας ακουμπήσει όλους", άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης. Στην Ελλάδα, τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Omicron οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη. Μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα του χρόνου, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Η πιθανότητα θανάτου είναι αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή. Στην Ελλάδα η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο δείχνουν πως ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Omicron".

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρε πως παρατηρούνται επιπλοκές σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και αυτούς που δεν νοσηλεύτηκαν, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.