Αλ. Τσίπρας | "Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ένα ιδιωτικό ΕΣΥ"

Αλ. Τσίπρας | "Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ένα ιδιωτικό ΕΣΥ"

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως:

"Το 1983, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξη της ΝΔ μιλούσε για σοβιετικού τύπου Σύστημα Υγείας και καταψήφιζε. Ακριβώς τα ίδια έλεγαν και σε εμάς, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των 128 ΤΟΜΥ. Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικότερα για το ρόλο των δημόσιων συστημάτων Υγείας, αλλά η ΝΔ δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα. Τα ίδια επιχειρήματα το 1983, το 1993, το 2018, το 2022. Οι ίδιες ιδεοληψίες. Με όσα κάνει στη δημόσια Υγεία, αμφισβητεί έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου: Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία. Όλα τα μέσα για να μείνει στη ζωή.

Δε νοιάζονται όμως για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής τους. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς. Αυτές οι παγερές αρχές κρύβονται πίσω από όλα τα έργα και τα λόγια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μισούν οτιδήποτε δημόσιο και αγαπούν παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μισούν κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αγαπούν παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Κερδοσκόπους της υγείας. Εμπόρους της ζωής. Ήταν μοιραίο που η Ελλάδα ξεπέρασε σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο. Χρωστάτε 35.000 εξηγήσεις, σε 35.000 οικογένειες.

Και εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το απόρρητο για εθνικούς λόγους. Εδώ πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Η σύγχρονη ιατρική δε βασίζεται στον καλό γιατρό, όπως γινόταν το 1950 - 1970, αλλά στις καλές ομάδες ιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το φακελάκι. Εκεί είναι η διαφορά μας. Χρειαζόμαστε ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός και/ή εκτός ΕΣΥ, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Γυρνάει την ιατρική στη χώρα μας στην εποχή του 1950. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πολύ σύντομα θα μπει και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Όταν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.