Αλ. Τσίπρας | "Πρωτοφανές δύο κρίσιμες ανεξάρτητες αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση επειδή τις εμποδίζει να διατελέσουν το έργο τους" (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας | "Πρωτοφανές δύο κρίσιμες ανεξάρτητες αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση επειδή τις εμποδίζει να διατελέσουν το έργο τους" (βίντεο)

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα, κάνοντας λόγο για διπλή αισχροκέρδεια και των παραγωγών και του κράτους. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ξανά άσκησε κριτική για την πλήρη απουσία ρυθμίσεων και ελέγχων στην αγορά, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ως τροχονόμους και προστάτες των καρτέλ, ενώ αναφέρθηκε στη διαφωνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ με την κυβέρνηση, λέγοντας πως: "Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους".

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής: "Επί έξι μήνες η κυβέρνηση μας έλεγε πως δεν είναι παράνομη και τώρα προεκλογικά την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, διότι την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Από το Σεπτέμβριο που θα ισχύσει και κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές, ο καταναλωτής θα τρέχει από πίσω να δει ποια τιμή τον συμφέρει". Παράλληλα, δήλωσε ότι τα υπερκέρδοι από την ενέργεια δεν έχουν φορολογηθεί ακόμα και ούτε έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές, ενώ τόνισε πως: "Η κυβέρνηση με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε".

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως: "Η μία είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους. Τα 3,8 δις. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους. Με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών. Η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα είναι μια συνειδητή λεηλασία συνειδητή λεηλασία, με στόχο αυτά τα υπερκέρδη να πηγαίνουν είτε στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών της ενέργειας και των καυσίμων είτε στο κράτος για να γίνονται στοχευμένα επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα.

Υπάρχει ανάγκη για μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να αναδείξει όχι μόνο αυτή την ατζέντα, αλλά και την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων σε απόγνωση, Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι, υπάρχει και το πλαίσιο της νομιμότητας που εσείς και διεκδικείτε και πολύ ορθώς κάνετε".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.