Αλ. Τσίπρας | "Τέσσερα χρόνια τώρα ο κανόνας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του Δημοσίου, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος"

Αλ. Τσίπρας | "Τέσσερα χρόνια τώρα ο κανόνας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του Δημοσίου, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος"

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι: "Τέσσερα χρόνια τώρα ο κανόνας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του Δημοσίου, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος. Η διαχείριση της τραγωδίας από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν εξίσου τραγική. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το ψέμα, την επικοινωνία, τη δικαιολογία. Ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με ενέδρες, παγίδες, εκστρατείες συκοφαντίας μέχρι δολοφονίες χαρακτήρα. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών, όμως είμαστε κόμμα, που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες και κανένας δεν μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές. Η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής λειτουργίας. Η επιστολή του σύντροφου Πολάκη, όμως, μας καλεί να τα συζητήσουμε, μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής. Παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας.

Βρισκόμαστε σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Η τραγωδία των Τεμπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη πλειοψηφία της αισθάνεται ανασφάλεια και αγανάκτηση. Αγανάκτηση που γίνεται οργή. Ο καθένας αισθάνεται ότι σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος ή το δικό του παιδί. Καμία δικαιολογία, καμία απόπειρα αποποίησης ευθυνών, συμψηφισμού ή συγκάλυψης δεν μπορεί πια να γίνει πιστευτή. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, την εποχή που στο κινητό μας τηλέφωνο υπάρχουν εφαρμογές για να βλέπουμε πού βρίσκονται πλοία και αεροπλάνα, ακόμη και οι παραγγελίες μας στις ταχυμεταφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου δύο τρένων, που για 12 λεπτά κινούνται στην ίδια γραμμή με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και η ζωή των ανθρώπων που είναι στις αμαξοστοιχίες κρέμεται από τις ενέργειες ενός και μόνο άπειρου και ακατάλληλου σταθμάρχη, που διορίστηκε παράνομα. Αυτή η εικόνα διάλυσης και απαξίωσης ενός δημόσιου συστήματος μεταφορών, δυστυχώς, δεν είναι η εξαίρεση. Και αυτό προκαλεί την ανασφάλεια και την αγανάκτηση των πολιτών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτός είναι ο κανόνας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απαξίωση δημόσιων οργανισμών. Αποψίλωση προσωπικού. Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Συμπράξεις με ιδιώτες. Το κοινό καλό, η ποιότητα και κυρίως η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προέχει είναι το κέρδος για ιδιώτες και το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος για τα γαλάζια παιδιά.

Η διαχείριση της τραγωδίας από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν εξίσου τραγική. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το ψέμα, την επικοινωνία, τη δικαιολογία. Φταίει ο σταθμάρχης, ήταν η πρώτη δήλωση. Μετά την κατακραυγή, η γραμμή άλλαξε. Φταίμε όλοι, έγινε. Όλοι αλλά κανείς συγκεκριμένα. Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής τού δήθεν επιτελικού κράτους. Που για άλλη μια φορά, δεν ήξερε. Δεν ήξερε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και ότι όσοι διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι η κ. Μενδώνη διόρισε και κάλυπτε τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του παρακολουθεί τη μισή Ελλάδα μέσα από το γραφείο του. Δεν ήξερε και τώρα ότι ο κ. Καραμανλής είχε απαξιώσει πλήρως το σιδηροδρομικό δίκτυο. Δεν ήξερε ότι επιτίθονταν στη Βουλή σε όσους βουλευτές μας του έθεταν ερωτήσεις για την ασφάλεια. Και επιδεικτικά απαξίωνε τους εργαζόμενους που του έστελναν εξώδικα.

Τίποτα δεν ήξερε. Ανήξερος και ανεύθυνος πρωθυπουργός. Ανεύθυνη και ένοχη κυβέρνηση. Το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019. Και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, όπως έδειξαν τα χθεσινά συγκλονιστικά τηλεοπτικά πλάνα, είναι γιαπί. Αν λειτουργούσε, δε θα είχε συμβεί το ατύχημα. Γιατίο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος και δε θα γινότανε ποτέ σταθμάρχης αν δεν είχε τη στήριξη του κομματικού πελατειακού μηχανισμού της ΝΔ. Γιατί, όσοι προσέλαβαν με μπλοκάκια, μεταξύ των οποίων και ο μοιραίος σταθμάρχης, ήταν ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι. Και η ΡΑΣ ζητά τώρα την ανάκλησή τους από θέσεις ευθύνης. Γιατί το καλοκαίρι του '19 υπήρχαν 1.200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες. Σήμερα μόλις 750 και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα. Αποτέλεσμα, το μοιραίο βράδυ να αφήσουν μόνο έναν άπειρο και ανεκπαίδευτο σταθμάρχη. Γιατί, το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020. Γιατί το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων επικοινωνία GSMR είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019. Και τέσσερα χρόνια κανείς δεν το έθεσε σε λειτουργία. Γιατί η σύμβαση ΟΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ προέβλεπε 600 εκατ. επενδύσεις από τον ιδιώτη καθώς και την υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας. Άρθρα που τελικά απορρίφθηκαν στην τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτές είναι οι τεράστιες ευθύνες, τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπάρχει και κάτι πιο βαθύ, αυτή η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο του ελληνικού λαού πριν τέσσερα χρόνια με σύνθημα το επιτελικό κράτος και την αριστεία και αντί να εκσυγχρονίσει το κράτος το ξεχαρβάλωσε. Αντί να φέρει άριστους και τεχνοκράτες έφερε τους αρεστούς και επικίνδυνους. Τη μόνη επιτελικότητα στο κράτους, τέσσερα χρόνια τώρα, τη βλέπουμε στις παρακολουθήσεις, στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Με παλιές συνταγές και με παλιά υλικά δεν μπορεί να οικοδομηθεί το καινούργιο. Οικογενειοκρατία, πελατειακές λογικές, ευνοιοκρατία, κομματικοί στρατοί και διαφθορά. Αυτό είναι το κράτος της δεξιάς εδώ και δεκαετίες. Ένας γόνος της οικογένειας Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός και ένας της οικογένειας Καραμανλή ως αρμόδιος υπουργός έμελλε να έχουν την ευθύνη όταν ένα τραγικό δυστύχημα έβγαλε στην επιφάνεια αυτό το παλιό και επικίνδυνο για τον πολίτη κράτος.

Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξει το κράτος και να το μετασχηματίσει, με θεσμικές αλλαγές, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία, αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, ενίσχυση σε προσωπικό και δομές εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους πολίτες, ότι εμείς δεν επιθυμούμε στο γαλάζιο αναποτελεσματικό κομματικό πελατειακό κράτος να βάλουμε ένα άλλο κομματικό κράτος, αλλά επιθυμούμε να αλλάξουμε το κομματικό κράτος, επιθυμούμε ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος, δίπλα στον πολίτη. Δεν μπορεί ορισμένες προσωπικές παρεμβάσεις να δίνουν την εικόνα ότι θέλουμε να εκδικηθούμε. Δικαιοσύνη δε σημαίνει εκδίκηση. Για αυτό και επαναλαμβάνω και δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι εμείς δε θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να δημιουργήσουμε".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.