Απ. Τζιτζικώστας | "Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι"

Απ. Τζιτζικώστας | "Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι"

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο περιστατικό του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, όπου οι Τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, λέγοντας πως: "Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την Ευρωπαϊκή μου ιδιότητα. Οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά Ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες.

Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, βρισκόμουν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και στο πλοίο. Η στάση των Τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος δεν ήταν προκλητική, όμως ήταν ξεκάθαρη καθώς απαγορευόταν η είσοδος ενός Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη και αξιωματούχου στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση μόλις μου ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Επικοινώνησαν μαζί μου ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο. Μάλιστα οι άνθρωποι του δημάρχου της Σμύρνης που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να με υποδεχθούν, με στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία αυτών των 6 - 7 ωρών που βρισκόμουν μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο της Σμύρνης και του πλοίου.

Το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η απαγόρευση στο πρόσωπό μου για να εισέλθω στην Τουρκία και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την Τουρκική κυβέρνηση να δούμε αν σκοπεύει να δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γι αυτό το περιστατικό."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.