Κ. Τασούλας | Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο

Κ. Τασούλας | Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο

Την Τρίτη 1 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, επικαλέστηκε τη διαμάχη μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και αναπληρωτή πρόεδρου, Χαράλαμπου Αθανάσιου λέγοντας:

"Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχει Συνταγματική ελευθερία. Πουθενά το σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή σπίκερ κόρνερ.

Η τελική ευθύνη για την διεξαγωγή συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό. Υπάρχει άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις προεδρείου.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να νιώθουν αδικημένοι. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι το θέμα λύνεται με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης, είτε με μομφή είτε είτε είτε. Αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον ΚτΒ να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τελικό λόγο. Ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής αιτίασης κατά της απόφασης κάθισε στο βήμα εμποδίζοντας την συνέχιση διεξαγωγής συζητήσεως. Υπάρχουν 2 θέματα: αφαίρεση του λόγου και το 2ο η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους 23 συναδέλφους τους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 έχει τελικό όριο. Το τελικό όριο είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο είναι πλειοψηφία. Για θέματα συνταγματικότητας, μομφής, παραβίασης κανονισμού, πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε αποφάσεις πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει ο λαός κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αντικαταστήσουμε την πλειοψηφία με άλλες μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν. Το θέλατε να γίνει αν δεν θέλει ένας βουλευτής να κατέβει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί το κοινοβούλιο παγκοσμίως; Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτός που αλλάζει την πλειοψηφία δεν είναι ο εκπρόσωπος του λαού εδώ αλλά ο εκπροσωπούμενος όταν φτάσει η ώρα.

Παρακαλώ, όταν αισθάνεται κανείς ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα να το εκφράσει αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας. Χθες ήμουν εκτός Αθηνών και η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ότι αδικήθηκε και προχώρησε σε κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη στιγμή.

Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε άδικες τις πράξεις του προεδρείου και να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας να διεκδικείτε ότι νομίζετε.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η σημερινή εικόνα να διορθώσει την χθεσινή αποκρουστική που απομακρύνει τους πολίτες από το κοινοβούλιο.

Υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι είμαστε επιεικείς με τον κ. Πολάκη και άλλοι ότι τον αδικούμε. Δεν κάνουμε σφυγμομετρήσεις. Εφαρμόζουμε τους κανόνες και αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν τρόποι να το εκφράσει ενώ η τελική καταφυγή είναι η πλειοψηφία.

Ήθελα να τοποθετηθώ όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου"

Έπειτα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, πήρε τον λόγο λέγοντας πως :

" Εκφράζουμε την λύπη μας για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία. Είπατε όσα είπατε καταφεύγοντας σε 2 τακτικές που δεν σας αρμόζουν πρωτίστως θεσμικά. Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν βλέπετε. Δεν μπορεί να παραποιείτε τα όσα έγιναν χθες. Τα πραγματικά περιστατικά. Και να μην μιλάτε για τον ελέφαντα. Ο Ελέφαντας που ήρθε χθες και δεν τον διώξατε σήμερα είναι η πρωτοφανής, πραξικοπιματική ενέργεια χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με όσα έλεγε. Είστε πρόεδρος και δεν σας πρέπει να στιγματιστεί η θητεία σας από την πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη του Αθανασίου. Ιστορικό το ατόπημα αυτό που κάνατε σήμερα κ. πρόεδρε.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού που περιγράφει αυτό που λέμε απρεπής συμπεριφορά και αντικοινοβυλευτική η ομιλία του κ. Πολάκη ήταν απρεπής; Όχι. Υβριστική; Όχι. Βρείτε μια λέξη.

Ήταν προσβλητικός και απρεπής ο κ. Πολάκης; Απολύτως όχι.

Τι επικαλέστηκε πολλές φορές ο κ. Αθανασίου;

Ένα πράγμα , ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος σύμφωνα με το άρθρο 66. Γιατί; Γιατί μίλησε για την Νοβάρτις. Πειθαρχικά μέτρα γιατί είναι εκτός θέματος.

Έδωσε το λόγο ο κ. Αθανασίου σε άλλο βουλευτή; Ήταν ανακριβέστατη η αναφορά σας . Ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την τοποθέτηση άλλου βουλευτή. Ο Αθανασίου διέκοψε την συνεδρίαση για να έρθει ο ΠτΒ και να υποβάλει μομφή.

Σήμερα ο ΠτΒ υπέβαλε μομφή κατά του κ. Πολάκη; Όχι.

Άρα ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο χθες έγινε το απαράδεκτο σκηνικό μέσα στο κοινοβούλιο ήταν η αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος.

Ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης; Αν ισχύει ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Υψηλάντης που αναφέρθηκε στην Νοβάρτις γιατί δεν διεκόπη; Γιατί δεν επιβλήθηκαν και σε αυτόν πειθαρχικά μέτρα;

Τι έχουμε; Έχουμε ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου ελεύθερης έκφρασης από τον προεδρεύοντα την ώρα που δεν έγινε στους προηγούμενους ομιλητές. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Με βάση το άρθρο 66 απαγορεύονται οι γραπτές ομιλίες. Έχει εφαρμοστεί αυτό;

Ήταν εκτός θέματος ο Πολάκης μιλώντας για την Νοβάρτις έχοντας απέναντι τον υπουργό που με προκλητικότητα ζητούσε να του πούμε συγγνώμη όλο το προηγούμενο διάστημα;

Ήταν απολύτως σχετικό ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας καθώς υπάρχουν πολυεθνικές που μοιράζουν για να νοθεύουν τον ανταγωνισμό
Και επι της ουσίας ο Πολάκης και Υψηλάντης μιλούσαν εντός θέματος. Η Νοβάρτις είναι σκάνδαλο που συντελέστηκε μέσα στα μνημόνια με τις παράνομες αυξήσεις φαρμάκων. Δεν υπάρχει πιο ακραίο και ανήθικο σκάνδαλο από αυτό της νοβάρτις.

Απολύτως αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δεν έπρεπε να το πάρετε στην πλάτη σας όλο αυτό κ. Πρόεδρε.

Γιατί τα κάνετε δύσκολα τα πράγματα κ. Γεωργιάδη; Γιατί δεν δίνετε στην δημοσιότητα την απόφαση αρχειοθέτηση της υπόθεσής σας γιατί φέρατε μόνο έξι σελίδες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού. Εϊχαμε παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 60 που λέει ότι η ελευθερία λόγου βουλευτή δεν υπόκειται σε περιορισμούς

Γιατί δεν ήταν εκτός θέματος η αναφορά Νοβάρτις;

Γιατί τόση ώρα που μιλώ για την Νοβάρτις δεν με παρατηρήσατε κ. Πρόεδρε.

Να ξέρετε κ. Πρόεδρε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ζήτημα Νοβάρτις είναι συναφές με το νομοσχέδιο θα έχουν αναφορές στην ομιλία τους για την υπόθεση αυτή.

Εμείς σας ζητούμε έστω και τώρα . Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου. Για την αντισυνταγματική πραξικοπηματική του συμπεριφορά. Να αποδοκιμάσετε τον Γεωργιάδη που μετά την Ζαρούλια της ΧΑ ήταν αυτός που κατέγραφε το κοινοβούλιο και συναδέλφους του σαν μια άλλη θρας ΤΒ της κυβέρνησης Φουρθιώτη. Και αν αυτό δε είναι αντικοινοβουλευτικό που έκανε ο Γεωργιάδης τι άλλο είναι;

Από αυτό το βήμα ο Μητσοτάκης δεν ήταν αυτός και μόνο τα γουνάκια και τήβεννο δικαστή δεν φόρεσε όχι μόνο για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους καταδίκασε. Μοίρασε ποινή.

Για εμάς και το λαό το συμπέρασμα είναι προφανές για όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από την Βουλή. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης θεσμικών λειτουργών βασικών πυλώνων του Δημοκρατικών μας αρχών. Τρομοκρατούνται δημοσιογράφοι όπως στα παλιά χρόνια της Δεξιάς τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι ένας είναι ο δρόμος για το λαό τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες όταν έχει απ[έναντι του μια δεξιά.

Είστε γελασμένοι απολύτως γιατί σε όλες τις φάσεις σύγχρονης ιστορίας υπάρχει ένα όριο σημείο καμπής το οποίο έχετε ξεπεράσει.
Μια φράση για να αποτυπωθεί στα πρακτικά. Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις χειρότερες αντιλήψεις τόσο και ο λαός δεν θα το ξεχνά, Δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, το σκάνδαλο Νοβάρτις"

Ενώ τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως:

" Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείται.

Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που νομίζουμε τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν με χίλια τάχα να έχουν εφαρμογή στο σήμερα. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά ελεύθερα με σεβασμό στο Σύνταγμα. Δεν θα μετατρέψουμε σε δήθεν τριτοκοσμική διάσταση με κάτι που δεν ισχύει. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα.
Έχω σοβαρό μειονέκτημα. Είναι ότι δεν μπορώ να προσποιηθώ τον θυμωμένο και μου αδυνατίζει τα επιχειρήματα. Να υιοθετήσω πομπόδεις εκφράσεις.

Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου. Υπάρχει και η κατάληψη του βήματος της Βουλής.

Κύριε Πολάκη ποιος σας είπε ότι η κατάληψη της Βουλής είναι μια στάση η οποία δεν συνιστά τρομοκρατία παραβίαση του συντάγματος προσβολή της βαθειάς έννοιας του κοινοβουλευτισμού. Για φανταστείτε να λέγαμε και εμείς τα ίδια. Ιδίως όσοι από εμάς έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από την φαρέτρα των επιθετικών προσδιορισμών. Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο.

Το μικρόφωνο χθες έκλεισε με απόφαση του Προεδρείου. Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική.

Το πολύ να βραχνιάσετε. Κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε"

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.