Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή | "Θα κερδίσουμε μαζί, ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι" (βίντεο)

Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή | "Θα κερδίσουμε μαζί, ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι" (βίντεο)

Την Πέμπτη 7 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Παρόντες ήταν οι αρχηγοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπήθηκε το Μέρα25. Αντίστοιχα, οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης απουσίαζαν από τον χώρο. 

Αρχικά, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στους βουλευτές λέγοντας πως: "Η σημερινή ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον Ουκρανικό λαό. Έναν λαό που αγωνίζεται ηρωικά απέναντι στη βάρβαρη Ρωσική εισβολή που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη Ρωσική εισβολή. Η βούληση για περαιτέρω συνδρομή στην Ουκρανία είναι ισχυρή. Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης, στην ιστορία της Ελλάδας και στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα που γιορτάζει τα 200 χρόνια της και πριν από 81 χρόνια αντιμετώπισε την εισβολή του τρίτου Ράιχ, δηλώνει σήμερα τη στήριξή της μέχρι την τελική σας νίκη".

Έπειτα, μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι: "Αυτό που συμβαίνει εκεί έχει να συμβεί από τον Β΄ΠΠ. 100. 000 άνθρωποι παραμένουν στην Μαριούπολη αλλά χωρίς να έχει μείνει όρθιο κανένα κτίριο. Το έργο των Ρώσων στρατιωτών το βλέπουμε εδώ και πάνω από ένα μήνα. Η ειρηνική πόλη της Μαριούπολης ζει τη βία των Ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε επί αιώνες το λίκνο της Ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά με τους υπόλοιπους κατοίκους. Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται η Οδησσός. Ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός σήμερα; Γιατί τα δικά μας στρατεύματα εκδίωξαν τους βαρβάρους, τα Ρωσικά στρατεύματα".

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με τα μηνύματα δύο Ουκρανών στρατιωτών Ελληνικής καταγωγής, με τον έναν να παραδέχεται πως ανήκει στο τάγμα του Αζόφ: "Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η Ελληνική Μαριούπολη".

Ενώ ο δεύτερος στρατιώτης ανέφερε ότι: "Λέγομαι Αναστάσιος. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη όπου ζουν και πεθαίνουν χιλιάδες. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη».

Έπειτα, συνέχισε το μήνυμα του κ. Ζελένσκι: "Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που θα διώξει τα Ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στις Ρωσικές τράπεζες. Κανένα Ρωσικό πλοίο δεν πρέπει να προσεγγίσει Ευρωπαϊκά λιμάνια. Καμία αποδοχή στα Ρωσικά δεξαμενόπλοια. Με τα χρήματα που κερδίζει η Ρωσία καταστρέφει τις πόλεις μας. Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις αλλά χρειάζεται και όπλα, αντιαεροπορικά και τεθωρακσιμένα που οι δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία και μόνο εάν έχουμε αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Οι λαοί μας είναι στενά συνδεδεμένοι και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε την ειρήνη. Θα κερδίσουμε μαζί, ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι"

Τέλος, η ομιλία του προέδρου Ζελένσκι χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, με τον κ. Τασούλα να λέει: "Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.