Αστερίσκοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας

Αστερίσκοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας

Άρθρο του Ιουστινιάνη

Οι πρόσφατες, μετά από πολλά χρόνια, αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, μια θετική εξέλιξη. Ειδικότερα επειδή συνδυάζονται με δύο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με τους μεγάλους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς «παίκτες» του μεγέθους των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μείζον γεωπολιτικό παιχνίδι στη γειτονιά μας (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο), το οποίο βρίσκεται ακόμη σε φάση δυναμική, δεν έχει δηλαδή παγιωθεί το νέο status quo. Η Ελλάδα, διαχρονικά λόγω γεωγραφικής θέσης, ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή σε διμερή, τριμερή και τετραμερή σχήματα με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ, αλλά και λόγω της μόνιμης εξ ανατολών απειλής της αναθεωρητικής Τουρκίας, αποτελεί σημαντική συνιστώσα σε όλους τους σχεδιασμούς και σε όλες τις διεθνο-πολιτικές ανακατατάξεις.
Τόσο τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία εκτείνονται πέραν των πολεμικών αεροσκαφών και των φρεγατών, όσο και η εξασφάλιση συμμαχιών και συμμάχων αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας και τη διαπραγματευτική της ισχύ στο διπλωματικό πεδίο. 
Όλα τα παραπάνω -σε καιρούς χαλεπούς και σε ημέρες πονηρές- λειτουργούν καθησυχαστικά και ανακουφιστικά… Και θα ήταν -ιδανικά- ακριβώς έτσι, αν δεν υπήρχε μια πολύ ανησυχητική διαπίστωση, που διακινείται τελευταία στα δίκτυα ενημέρωσης εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων της Απογραφής του 2021
Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται να καταγραφεί ιδιαίτερα μεγάλη μείωση του πληθυσμού κατά την τελευταία δεκαετία (2011-2021), η οποία θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. 
Αν συνυπολογιστεί και η πληθυσμιακή αλλοίωση λόγω προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η πραγματική μείωση του πληθυσμού είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το δημογραφικό. 
Διότι, όπως έγινε με τους εξοπλισμούς, με μια απόφαση προμηθεύεσαι όπλα και θωρακίζεις τη χώρα. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με το δημογραφικό; Ασφαλώς, όχι. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πλέγμα των αιτιών που οδηγούν σε υπογεννητικότητα, σε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις; Και πότε θα αποδώσουν τα μέτρα, αν και όποτε ληφθούν;
Αυτοί, λοιπόν, που ανησυχούν για τυχόν καθυστερήσεις στην παράδοση των γαλλικών φρεγατών και για το πότε θα προμηθευθούμε τις νέες κορβέτες και τις σύγχρονες τορπίλες, ας σκύψουν πάνω στο χάρτη να μετρήσουν τα χωριά που ερημώνουν και τα σχολεία που κλείνουν, άδεια από μαθητές.

 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.