Γ. Οικονόμου | Υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση

Γ. Οικονόμου | Υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση

Ο δημοσιογράφος, Νίκος Ευαγγελάτοςπήρε συνέντευξη από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Οικονόμου μίλησε για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, για την επιδημιολογική κατάσταση και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Για την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

"Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Έχει γίνει ήδη η προεργασία που πρέπει από το Υπουργείο Υγείας. Θα είναι ένας αριθμός κοντά στο τριψήφιο, αν δεν καλυφθούν τα κενά με βάση αυτά που περιμένουμε από τους ιατρικούς συλλόγους μέχρι το βράδυ. Σε πρώτη φάση θα αφορά τη Βόρειο Ελλάδα. Το μέτρο έχει τη δυνατότητα εφαρμογής σε όλη τη χώρα και κυρίως εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από το Ε.Σ.Υ. και που οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι ΥΠΕάρχες έχουν επισημάνει ότι οι ανάγκες είναι άμεσες και πρέπει να καλυφθούν γρήγορα."

Για την επιδημιολογική κατάσταση  

"Τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ισχύουν, οι εκτεταμένοι έλεγχοι που έχουμε με τη συνεργασία όλων και των φορέων και των επαγγελματιών έχουν αποδώσει. Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με έναν πιο ικανοποιητικό ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά, συντείνουν στο να έχουμε την βάσιμη ελπίδα, ότι βρισκόμαστε σε μια σταθεροποίηση και να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Γίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της Πολιτείας, από το σύνολο της Κυβέρνησης, να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Η μάχη δίνεται κυρίως στο Ε.Σ.Υ., έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε τις ανθρώπινες απώλειες."

Για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα

"Υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο κόσμος με την τρίτη δόση. Είτε αυτό αφορά τους συμπολίτες μας που είναι από 60 ετών, είτε και τους υπόλοιπους. Και διότι όλες οι έρευνες δείχνουν και όλοι οι ειδικοί λένε, ότι για να έχεις τη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό που είχες με τις δύο πρώτες δόσεις, πρέπει να κάνεις και την αναμνηστική δόση αφ΄ ης στιγμής περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μια συζήτηση, η οποία γίνεται και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να συνδεθεί η ύπαρξη του πράσινου πιστοποιητικού και με την τρίτη δόση. Από εκεί και πέρα η ελληνική Κυβέρνηση, ανεξάρτητα αυτής της συζήτησης, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που έκαναν τις δύο προηγούμενες δόσεις, να πειστούν και να κάνουν και την τρίτη.

Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω ότι υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων, όπως αυτές που είχαμε για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς δεν υπάρχει στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί και με τον εμβολιαστικό ρυθμό, αλλά ουσιαστικά με βάση την ανάγκη που υπάρχει για να εκπληρούται ο βασικός όρος των προνομίων που έχουν οι εμβολιασμένοι, δηλαδή να είναι θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό, είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο μπορεί και πρέπει να γίνει."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.