Μ. Βαρβιτσιώτης | Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας

Μ. Βαρβιτσιώτης | Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας

«Η Ελλάδα προχωρά στην αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, έναν οργανισμό με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αιώνων και έχει σήμερα μεγάλη φιλανθρωπική δράση διεθνώς», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων Συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του «Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας».

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Ελλάδα είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Τάγμα, το οποίο «έχει υπερασπιστεί τη Ρόδο απέναντι στις επιβουλές των Οθωμανών και Μουσουλμάνων κατακτητών». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται σε μία περίοδο στην οποία θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Βατικανό», ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδονησίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι μία συμφωνία σε διμερές επίπεδο με αυτή τη σημαντική, από άποψη οικονομικού μεγέθους, αναδυόμενη δύναμη συνιστά «θετικό βήμα για την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων, ιδιαίτερα εφόσον ως χώρα έχουμε και το ειδικό ενδιαφέρον της ενίσχυσης της παρουσίας της Ελληνικής Ναυτιλίας, καθώς η Ινδονησία μπαίνει πλέον στον ναυπηγικό κλάδο».

Μιλώντας για την κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ - Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής (ΛΑΚ), ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία την οποία έρχεται σήμερα η Ελλάδα να κυρώσει με νόμο και «ο στόχος είναι να ανοίξουμε πολύ περισσότερο τον πολιτισμικό διάλογο με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Σε ό,τι αφορά στην κύρωση του «παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έρχεται να κυρώσει μία σύμβαση μετά από πολλά χρόνια, λέγοντας πως είμαστε μια χώρα με ισχυρή παράδοση στην πολιτιστική κληρονομιά και στην πολιτιστική παραγωγή.

Τέλος, μιλώντας για την κύρωση της Συμφωνίας για τη Συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε στη Διεύρυνση της Ευρώπης στη γειτονιά μας» και ότι πρόκειται για μια βασική υποχρέωση που «απορρέει από το ίδιο το γεγονός ότι η Κροατία είναι πλέον χώρα της ΕΕ και βεβαίως ένας καλός εταίρος».

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.