Σε αυτά τα φάρμακα αναμένεται έλλειψη τον χειμώνα

Σε αυτά τα φάρμακα αναμένεται έλλειψη τον χειμώνα

Τα φάρμακα που θα σημειώσουν ελλείψεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι ορισμένα αντιβιοτικά, κάποια νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη, αλλά και σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

«Είναι τρομολαγνεία αυτό που γίνεται και δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων τον χειμώνα. Θα έχουμε πρόβλημα σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε κάποια αντιβιοτικά -κυρίως σε όσα έχουν τη βάση τους στην αμοξυκιλλίνη– σε κάποια σκευάσματα νέας γενιάς για τον διαβήτη και σε σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο ΠΣΦ την Τρίτη (4.10.23).

Στην πραγματικότητα οι παραπάνω φαρμακευτικές κατηγορίες περιέχουν σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση από την κοινωνία προς το υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους με την αλυσίδα του φαρμάκου φορείς, για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει πως οι ελλείψεις είναι πλέον περιορισμένες. Και δεν αφορούν σε σκευάσματα τα οποία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται από τον ΕΟΦ σε καθεστώς «προστασίας» από τις παράλληλες εξαγωγές.

«Δεν έχουμε προβλήματα σε εξειδικευμένα φάρμακα. Έχουμε προβλήματα σε φάρμακα μαζικής κατανάλωσης. Και αυτό κατανοώ πως προκαλεί δίκαιο εκνευρισμό στην κοινωνία και δίκαιη αναταραχή στην πολιτική ηγεσία. Αλλά αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, δεν εξάγονται. Και γι’ αυτά τα συγκεκριμένα εμείς λέμε “ναι” στην απαγόρευση. Ξεκάθαρα», τόνισε.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.