Συμμετοχή Ιωάννη Σμυρλής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Συμμετοχή Ιωάννη Σμυρλής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, συμμετείχε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αιθιοπία, το Σουδάν και το Αφγανιστάν και υπογράμμισαν την ανάγκη για μία συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε άτυπη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών και της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Samantha Power, σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ατζέντας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, σχετικά με «Το νερό στην εξωτερική δράση της ΕΕ», εστιάζοντας στην Κεντρική Ασία, ενόψει της επικείμενης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Κεντρικής Ασίας (22 Νοεμβρίου). Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της περιοχής της Κεντρικής Ασίας όπως η λειψυδρία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός επί των υδάτινων πόρων. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς τη διανομή των εμβολίων, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών των κ-μ για δωρεά μεγαλύτερων ποσοτήτων εμβολίων, ιδίως στην Αφρική.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας - αναφερόμενος στην Αναπτυξιακή Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ - σημείωσε ότι η έναρξη δομημένου και συνεχούς διαλόγου, με στόχο την εμβάθυνση και ενίσχυση της αναπτυξιακής συνεργασίας ΕΕ – ΗΠΑ, αποτελεί προτεραιότητα, με την παράλληλη ανάληψη κοινών δράσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσω στρατηγικής δέσμευσης και κοινού σχεδιασμού θα μπορεί να επιτευχθεί ο πολλαπλασιαστικός αντίκτυπος της παρεχόμενης βοήθειας. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και το Σαχέλ. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά την Αιθιοπία, τη Σομαλία και τις χώρες του Σαχέλ, ο κ. Σμυρλής υποστήριξε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν με Αφρικανούς εταίρους, με σκοπό τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και την παροχή οικονομικής υποστήριξης προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο θέμα «Το νερό στην εξωτερική δράση της ΕΕ», ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να θέσει τη διασυνοριακή διαχείριση των υδάτων στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν σημαντικοί πόροι προκειμένου η ΕΕ να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως βασικός παράγοντας στη διπλωματία του νερού. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαίος ο περιφερειακός σχεδιασμός προγραμμάτων για την ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των υδάτων, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στις σημαντικές δωρεές εμβολίων στις οποίες έχει προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση κατά το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ανέρχονται σε 2.270.000 δόσεις σε διμερές επίπεδο προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και 520.800 δόσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού COVAX. Η Ελλάδα σχεδιάζει περαιτέρω δωρεές εμβολίων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις χώρες-εταίρους της, με στόχο τόσο την εμπέδωση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ως αναγκαίας συνθήκης για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, όσο και την εξάλειψη της πανδημίας κατά το δυνατόν συντομότερα.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.