Συνεχίζονται οι επιθέσεις ηλεκτρονικής απάτης - Επιθέσεις μέσω e-mails και SMS οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απώλειες

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ηλεκτρονικής απάτης - Επιθέσεις μέσω e-mails και SMS οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απώλειες

Οι περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης συνεχίζουν να αυξάνονται και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με επιθέσεις μέσω e-mails, SMS και τηλεφώνου που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απώλειες για τα θύματα. Οι δράστες στοχεύουν στην απόκτηση των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ή/και των πλήρων στοιχείων των καρτών για να πραγματοποιήσουν απατηλές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάτη με τις επιστροφές φόρου από το δημόσιο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις δηλώσεις του 2022. Πρόσφατα, ένα θύμα έχασε 25.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο ίδιος διέθεσε τους κωδικούς πρόσβασης του e-banking και επιβεβαίωσε την απατηλή συναλλαγή.

Το κόλπο λειτουργεί ως εξής: Μέσω e-mail που υποτίθεται προέρχεται από την εφορία, οι δράστες ενημερώνουν τα υποψήφια θύματα ότι δικαιούνται να λάβουν ένα ποσό, ως επιστροφή μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Στο ίδιο μήνυμα ζητείται από τον παραλήπτη να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να γίνει η πίστωση του ποσού που δικαιούται. 

Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες: 

  • δεν πρέπει να κάνει «κλικ» σε σύνδεσμο για την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων
  • δεν πρέπει ο χρήστης να μεταφερθεί σε μία ιστοσελίδα που έχει αναπροσομοιάσει με το e-banking κάποιας εκ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ό,τι πληκτρολογείται στη συγκεκριμένη σελίδα αποτελεί ταυτόχρονα και άμεση γνώση των δραστών
  • οι χρήστες δεν πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους (είτε μέσω ειδοποίησης στο m-banking ή με την πληκτρολόγηση του κωδικού μίας χρήσης), δηλαδή να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε, διότι μετά η κλοπή ολοκληρώνεται.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.