Ο Albanese επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στην Κίνα και τόνισε τη σημασία της σταθεροποίησης των σχέσεων

Ο Albanese επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στην Κίνα και τόνισε τη σημασία της σταθεροποίησης των σχέσεων

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Anthony Albanese επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κίνα αργότερα φέτος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τζακάρτα για τη Σύνοδο της ASEAN.

Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Li Keqiang, ο κ. Albanese δήλωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί για να τιμήσει την 50η επέτειο της ιστορικής επίσκεψης του πρώην πρωθυπουργού Gough Whitlam στην Κίνα. Οι δύο ηγέτες είχαν μια «ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση» και χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Albanese δήλωσε ότι η Αυστραλία επιδιώκει να εργαστεί προς την κατεύθυνση παραγωγικών και σταθερών σχέσεων με την Κίνα, βασισμένων στο αμοιβαίο όφελος και τον σεβασμό. Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την αξιοποίηση των προσοδοφόρων αυξανόμενων εμπορικών ευκαιριών στη Νοτιοανατολική Ασία, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας.

Ο κ. Albanese ανέφερε ότι η Αυστραλία επεξεργάζεται ορισμένα από τα ζητήματα μετά την επιβολή εμπορικών δασμών από την Κίνα σε αυστραλιανά γεωργικά προϊόντα και εισαγωγές όπως ο άνθρακας.

Οι εν λόγω κυρώσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Συνασπισμού το 2020, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν λόγω του ηγετικού ρόλου της Αυστραλίας στην απαίτηση για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19. Μετά από συνομιλίες στο Μπαλί προ μηνών, η Κίνα χαλάρωσε σταδιακά μια σειρά εμπορικών φραγμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον άνθρακα, το βόειο κρέας, το κριθάρι και τους αστακούς, αν και η βιομηχανία κρασιού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για την πρόσβαση στην αγορά.

Ο κ. Albanese δήλωσε ότι η θέση του για τη σχέση με την Κίνα παραμένει συνεπής, θα συνεργαστούμε όπου μπορούμε, θα διαφωνήσουμε όπου πρέπει και θα εμπλακούμε για το εθνικό μας συμφέρον. Μια σταθερή και εποικοδομητική σχέση όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνολικής στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης είναι ένα συμφέρον που μοιραζόμαστε και οι δύο.

Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στην επανέναρξη του απρόσκοπτου εμπορίου είναι καλή και για τις δύο χώρες και θέλουμε να δούμε αυτή την πρόοδο να συνεχίζεται. Ενώ η διπλωματική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει βελτιώσει τη διμερή σχέση, η κυβέρνηση συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη μεταχείριση των Αυστραλών Cheng Lei και Yang Hengjun, οι οποίοι κρατούνται στην Κίνα.

Όσον αφορά στην ASEAN, ο κ. Albanese ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια ειδική Σύνοδος Κορυφής στη Μελβούρνη τον Μάρτιο του 2024 για τον εορτασμό των 50 χρόνων σχέσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ASEAN είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Αυστραλίας», ανέφερε. «Εκεί βρίσκεται το οικονομικό πεπρωμένο της χώρας μας και εκεί μπορεί να οικοδομηθεί η κοινή μας ευημερία.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.