Ευρωπαϊκή Ένωση | Δεύτερο μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ευρωπαϊκή Ένωση | Δεύτερο μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ατομικό επίπεδο, οι κυρώσεις στοχεύουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στα μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας  που υποστήριξαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
 
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση με το νέο πακέτο στοχεύει και τη Λευκορωσία, όπου βοηθάει την Ρωσία στην εισβολή της Ουκρανίας, περιορίζοντας της χρηματοοικονομικές της δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή αγόρα, με απότερο σκοπό να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Έπειτα, απαγορεύει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές Ρωσικών κρατικών οντοτήτων σε τόπους διαπραγμάτευσης της Ένωσης και εισάγει νέα μέτρα που περιορίζουν τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων που υπερβαίνουν ορισμένες αξίες από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες. Ο στόχος αυτών των κυρώσεων να αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά να διαβρώσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για να αποτραπεί η κρυφή περιουσία της ρωσικής ελίτ σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.
 
Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ θα απαγορεύσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου και θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών. Με την εισαγωγή μιας τέτοιας απαγόρευσης εξαγωγών, η ΕΕ σκοπεύει να πλήξει τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και να καταστήσει αδύνατο στη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της.  Η Ένωση εισήγαγε επίσης απαγόρευση εξαγωγών που καλύπτει αγαθά και τεχνολογία στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος, καθώς και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών ασφάλισης και συντήρησης που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά και την τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει επίσης την παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. Στόχος είναι η απαγόρευση πώλησης όλων των αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν από τους βασικούς τομείς της Ρωσικής οικονομίας και της συνδεσιμότητας της χώρας, καθώς τα τρία τέταρτα του τρέχοντος εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτό θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογίες αιχμής.
 
Τέλος, η ΕΕ αποφάσισε παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την πολιτική των θεωρήσεων. Διπλωμάτες, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δε θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, οι οποίες επιτρέπουν την προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση δε θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους πολίτες.
 
 
 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.