Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Προτείνει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Προτείνει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων υλοποιήθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ υποστηρίζει πως έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι των δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει πως:

"Οι Ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση και πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022"

Έπειτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024, με την ίδια να εκτιμά πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση του παγώματος σε δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Επιπλέον, αναφέρει πως οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, δικαιολογούν την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεχόμενη ενεργοποίηση της ρήτρας θα βοηθήσει τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη. Επίσης, εξήγησε ότι η ρήτρα θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη της οικονομίας, όπου υπήρξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε πιο στοχευμένα μέτρα, καθώς και στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Αντίστοιχα, η Επιτροπή συνιστά στα μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης να ακολουθήσουν μια επεκτατική δημοσιονομική στάση, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, καθώς και να μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Η έκθεση επιπλέον αναφέρει πως για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες που κατέχουν χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στην επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους αλλά και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα μέσω επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και μιας σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους.

Επιπλέον, για το 2023, η Επιτροπή συστήνει την επιβολή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και ενός προσεκτικού σχεδιασμού, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επιπτώσεών της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωση, με την Κομισιόν να τονίζει πως: "Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων επενδύσεων. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι συνετή το 2023, ελέγχοντας την ανάπτυξη των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία αυτόματων σταθεροποιητών και παρέχοντας προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που φεύγουν από τη Ρωσική εισβολή της Ουκρανίας."

Τέλος, τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών-μελών για το 2023 θα πρέπει να στηρίζονται σε συνετές διαδρομές προσαρμογής που αντανακλούν τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ, όπου έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.