Ουκρανικός Πόλεμος | Σφοδρή μάχη στον άξονα Μπούκα - Ίρπεν

Ουκρανικός Πόλεμος | Σφοδρή μάχη στον άξονα Μπούκα - Ίρπεν

Το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαρτίου η πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήταν μάρτυρας σφοδρών μαχών στον άξονα Μπούκα - Ίρπεν, στα περίχωρα του Κίεβου. Αρχικά, ο Ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Μπούκα, όπου βρίσκεται στα 25χλμ βορειοδυτικά του Κίεβου και 5χλμ βόρεια από το κέντρο του Ίρπεν και από εκεί ξεκίνησε αιματηρή επίθεση στην αμυντική γραμμή των Ουκρανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα η μάχη να επεκταθεί στους δρόμους των δύο μικρών πόλεων. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές πηγές, οι Ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστροφικές απώλειες, ενώ σημειώθηκαν βομβαρδισμοί εντός των κατοικημένων περιοχών.

Επιπλέον, το Ουκρανικό πυροβολικό χτύπησε τη βάση των Ρώσων στο Κοζαβορίτσι, 40 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ Ρωσικά πυρά έπληξαν την Τσάικα, δυτικά του Κίεβου και τη Μαρχαφίλκα, 10 χλμ νοτιοδυτικά του Κίεβου, με αναφορές για 7 νεκρούς άμαχους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Επίσης, ο Ουκρανός βουλευτής Σούφριτς συνελήφθη από τον Ουκρανικό στρατό, επειδή φωτογράφιζε τις θέσεις των αμυνόμενων του Κίεβου. Αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για κατασκοπεία και να οδηγηθεί ενώπιον του στρατοδικείου.

Στα υπόλοιπα μέτωπα της Ουκρανίας, οι Αυτονομιστές κατέλαβαν την πόλη Βολνόβανκα, βόρεια της Μαριούπολης. Αντίστοιχα, το τάγμα του Αζόφ ανακοίνωσε πως κρατάει υπό τον έλεγχό του τη Μαριούπολη και ότι χρειάζεται προμήθειες, ενώ ανέφερε πως οι αιχμάλωτοι θα εκτελούνται. Το Ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε πως έστειλε 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μελιτούπολη και οι κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν ειρηνικά κατά των Ρώσων, περιφρονώντας τη βοήθεια που τους παρείχε η Ρωσική κυβέρνηση. Επιπλέον, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως το Μικολάεφ παραδόθηκε χωρίς μάχη, με το δήμαρχο της πόλης να δηλώνει μέσω Reuters πως δεν υπάρχουν Ουκρανικά στρατεύματα εντός της. Από την άλλη μεριά, οι Ουκρανοί δηλώνουν πως ακόμα κατέχουν τον έλεγχο του Μικολάεφ. Τέλος, έκρηξη σημειώθηκε εντός των συνόρων της Ρωσίας και συγκεκριμένα, σε αποθήκη οπλισμού στο χωριό Τεκτίνο. Η Ρωσική ανακοίνωση αναφέρει ατύχημα, ενώ οι Ουκρανοί δηλώνουν πως το χτύπησαν με πυρά.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.