Καναδάς | Πάνω από 200 εκτός ελέγχου ενεργά μέτωπα πυρκαγιών - 60 εκατ. στρέμματα έχουν καταστραφεί

Καναδάς | Πάνω από 200 εκτός ελέγχου ενεργά μέτωπα πυρκαγιών - 60 εκατ. στρέμματα έχουν καταστραφεί

Τεράστιες εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη στον Καναδά, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2023 κατακαίγονται 60 εκατομμύρια στρέμματα γης. Η επιφάνεια αυτή είναι 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καναδά εξέδωσε έκκληση για επαγρύπνηση λόγω της χειροτέρευσης της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών.

Συνολικά, υπάρχουν 423 ενεργές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι μισές θεωρούνται ανεξέλεγκτες. Η κατάσταση αφορά τόσο το ανατολικό όσο και το δυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισαν οι αρχές. Λόγω των πυρκαγιών, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φέτος. Στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές, οι αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία εξειδικευμένα κέντρα όπου ο αέρας φιλτράρεται, ενώ συνιστούν στους κατοίκους να περιορίσουν τις εξόδους τους και να χρησιμοποιούν μάσκες όταν πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους.

"Ανεξαρτήτως της τοποθεσίας σας στον Καναδά, ο καπνός μπορεί να προκαλέσει αίσθηση δυσφορίας", προειδοποίησε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά, Τερίσα Ταμ. Η κ. Ταμ επισήμανε τους πολλαπλούς ρύπους που περιέχονται στον καπνό, ειδικά τα μικροσωματίδια, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία.

«Οι Καναδοί είναι αντιμέτωποι με χωρίς προηγούμενο συνέπειες των δασικών πυρκαγιών και το πιο ανησυχητικό είναι πως η κορύφωση της περιόδου δεν θα έρθει πιθανόν παρά σε εβδομάδες ακόμη», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Ντικλό, ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η κατάσταση έχει αληθινή επίπτωση στη σωματική και ψυχική μας υγεία», πρόσθεσε.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.