Μενέντεζ | "Καιροσκοπική η στάση της Τουρκίας, όπου εξυπηρετεί μόνο τον Πούτιν"

Μενέντεζ | "Καιροσκοπική η στάση της Τουρκίας, όπου εξυπηρετεί μόνο τον Πούτιν"

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατηγόρησε την Τουρκία για καιροσκοπική στάση, ενώ υποστήριξε ότι οι επιφυλάξεις της Άγκυρας εξυπηρετούν μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Επιπλέον, ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως: "Δεν ξέρω τι προσπαθεί να αποσπάσει η Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το θέμα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι οι ΗΠΑ να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δε χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες".

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις, δήλωσε ότι: "Αυτές οι συζητήσεις είναι καλύτερο να αφεθούν στην Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία χωρίς εμάς σε αυτό το στάδιο. Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη συμμαχία. Οι δύο υποψήφιες χώρες διεξάγουν συνομιλίες με καλή πίστη απέναντι την Τουρκία."

Αντίστοιχα, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν τόνισε πως: "Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σουηδία έχει ήδη περάσει νόμο που αναγνωρίζει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, σωστά; Επομένως, είναι ευθυγραμμισμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περισσότερους εταίρους μας. Και δεν είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ισχυρός εταίρος με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους; Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία επικρίνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει επίσης να εκδοθεί ο Γκιουλέν. Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος δικαίου. Το ίδιο η Σουηδία και η Φινλανδία. Και επίσης ξέρετε, είχαμε ανησυχίες στο Κογκρέσο για την ανάπτυξη Ρωσικών S-400 στην Τουρκία και έχουμε αναλάβει δράση σε αυτήν την επιτροπή. Θέλω, λοιπόν, να υποστηρίξω τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως ας αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις που έχουν λάβει η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένης με τη θέση των ΗΠΑ για τις ΣΔΔ και τον πολύ σημαντικό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας".

Επίσης, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε την απογοήτευσή του στη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας πως: "Δεν έχω τους ίδιους περιορισμούς που μπορεί να έχετε όλοι εσείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιστεύω ότι απευθύνεσαι συγκεκριμένα σε όποιον κάνει λάθος σε κάτι. Και αν υπάρχουν μέρη που κάνουν λάθος, τότε απευθύνεσαι σε πολλά μέρη. Όμως, όπως είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, η πραγματικότητα είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ευθυγραμμίζονται τώρα με τις δικές μας πολιτικές σε ότι έχει να κάνει με το PKK, τις ΣΔΔ και τον αγώνα μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι λίγο ανειλικρινές να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συνεργαστούν. Θα ήθελα να σημειώσω απλώς για την ιστορία ότι στα περίπου 30 χρόνια που εμπλέκομαι με την εξωτερική πολιτική ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι ότι καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν κάτι, όταν σε τελευταία ανάλυση δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα για τη διένεξη ή το ζήτημα ή το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.